Sansas felttog

Jeg vil nødig hovere (eller jo, det vil jeg), men jeg var nok inne på noe med denne teksten fra to år tilbake. Av Stark-søsknene er det Sansas karakterutvikling som har vært den mest spennende å følge med på. Det ble ettertrykkelig understreket i siste episode av Game of Thrones. Garvede "thronies", som meg selv, vet at man alltid kan knytte litt ekstra forventninger til den nest siste episoden i hver sesong, men at "Battle of the Bastards" skulle bli slik en visuell og plot-messig triumfferd var likevel vanskelig å forutse. Og Sansa Starks oppgjør med Lord Bolton var for meg det udiskutable høydepunktet i en godt over gjennomsnittet bra episode. Endelig fikk Sansa virkelig vise hva hun er laget av, og det i selveste slaget om Winterfell!

Ramsay Bolton. Vårt universelle nemesis. Den sadistiske klovnen som har vært befriende fraværende i de siste episodene måtte vel vise trynet sitt igjen før eller senere. Og da han dukket opp på skjermen igjen, så slo det meg at det i grunnen er greit å se han fra tid til annen. Så har jeg litt kontroll på hva han sysler med, særlig med tanke på at han ikke bør være alene med verken hunder, Stark-søsken, babyer eller, for den saks skyld, epler. I går var oppgjørets time endelig kommet, og jeg må si det irriterte meg ikke så rent lite at den degenererte tosken Bolton hadde en så imponerende og veldisiplinert hær. Men Jon Snow hadde en kjempe, en drøss med villfolk, og Lyanna Mormonts 62 svært kapable menn. Og så hadde han søsteren sin, Sansa.

"You're going to die tomorrow, Lord Bolton. Sleep well", sier Sansa til sin overgrepsmann. Og det slår meg at selv om det er Stark-familiens hjem som er i spill, så er dette mest av alt Sansas kamp. Det er Sansas felttog mot en mann som har forbrutt seg mot henne på groveste vis og stjålet hennes hjem, navn, dyd og verdighet. Han har forvoldt henne uendelig mye smerte, og som konsekvens kjenner hun Boltons forskrudde sinn bedre enn noen annen. Overfor broren understreker hun at han ikke er en alminnelig motstander, men en krigshisser med psykopatiske trekk. Han er av typen man ikke kan legge feller for, for han legger dem først. Og han nøler ikke med å bruke (og drepe) lillebror Rickon for å oppnå det han vil. Når alt ser bekmørkt ut for søsknene Stark er det Sansa som redder dagen. Hun har nemlig forutsett det Jon nektet å innse - at hans hær var for liten. En tjeneste fra den evig svikefulle Littlefinger ble plutselig dyrebar, for inn fra venstre kommer ridderne fra the Vale og gjør kort prosess.

Gjennom seriens seks sesonger har Sansa gått fra å være en naiv tenåringsjente til å bli en verdifull storpolitisk spiller, først ved hoffet i King's Landing og nå i maktkampen i Nord. Og det er vel få som ikke helhjertet unnet henne denne seieren, og tilfredsstillelsen ved å se sin tidligere voldtektsmann redusert til en slagen og blodig krigsfange som blir spist av sine egne hunder (!). Men det er også noe som får meg til å stusse. Sansa har vært igjennom umenneskelige prøvelser, kanskje mer enn noen annen karakter i Game of Thrones - prøvelser man ikke slipper fra uten å ha blitt preget av dem. Hva har dette gjort med henne? Hun har funnet en styrke til å kjempe mot de som har forvoldt henne smerte, men har hun blitt en litt for dyktig Spiller i Spillet? Jeg reagerer på hvorfor hun ikke fortalte Jon om planen sin om å få hjelp av Littlefinger og ridderne fra the Vale - den ene faktoren som ble avgjørende for utfallet av slaget, og som kanskje til og med kunne ha reddet Rickon hvis kortene ble spilt litt annerledes. Det er mulig hun hadde rett da hun hevdet at lillebroren ville dødd uansett, men det er likevel litt bekymringsverdig at hun holdt tilbake denne nøkkelinformasjonen fra sin bror, sjefsstrategen. Sliter hun med å stole på folk etter alt hun har vært igjennom? Eller har hun sin egen agenda?

Sist, men ikke minst: hva betydde egentlig Ramsays gufne avslutningsreplikk "You can't kill me, I'm part of you now"? Jeg vet at flere teorier florerer på nettet, blant annet at Sansa skal være gravid, men jeg tror ikke det er tilfellet. Jeg tror han kommenterer hvordan han har forandret Sansa, og at hun har blitt til en person som ser smilende på når en mann blir drept av sine egne hunder. Hun har riktignok god grunn til det, men det er smått forstyrrende likevel.

Du har kommet langt, Sansa. Eller så har du blitt til et monster.


Morderisk blikk, her utført til perfeksjon av Sansa Stark.

3 kommentarer

Silje - Så rart

22.06.2016 kl.10:19

Så gøy at du skriver om denne heftige episoden. Så den ikke før i går kveld og kjenner den på kroppen enda. Jeg elsker utviklingen til Sansa, og karakterutvikling er noe av det serien er best på synes jeg. Det blir spennende å følge henne videre. Jeg reagerte også på at Sansa ikke betrodde seg til Jon, både fordi hun ikke virkerå stole på sin egen bror, selv om de aldri var så nære kanskje, og fordi å fortelle om planene sine muligens kunne forandret antall som måtte dø, inkludert Rickon. Det er mange ting jeg synes er rart med det. Å plutselig anklage broren for ikke å ha nok folk når han tror det ikke er noen mulighet for å få tak i flere. Hæren hennes kunne jo kommet for sent. Var det en test av Jon, om han ville rådføre seg med henne? Var det for å ha kontroll og et overaskelsesmoment som ville ta alle på sengen. Jeg tenker at det ihvertfall er en konsekvens av det hun har vært utsatt for. Hun har vært ute for de to verste og ondeste karakterene serien og kanskje TV-historien har bydd på, Joffrey og Ramsay Bolton. Jeg er glad vi ikke behøver å bekymre oss for noen av dem mer. Det er gjerne ikke spilleren Sansa, men at hun har stengt helt av for å overleve. Forhåpentligvis kan hun stole på ham etterhvert, og jeg er også spent på hva som skjer om Arya kommer seg hjem. Ang. den siste kommentaren tenkte jeg kun at Ramsay mente arrene han har påført Sansa, og de demonene (ikke ekte Tormund;-)) hun må leve med. En del fans lager vel teorier omkring alt som kan virke kryptisk uansett:-)

Det er liten tvil om at George R.R.Martin, og serieskaperne som virker å følge etter i hans ånd, heier på kvinnene. Det virker å være kvinnenes kamp nå. Cersei og Margaery både mot hverandre og sammen i King`s Landing, Daenarys har samlet flåten hun trenger for å komme seg dit ved hjelp av søster Greyjoy, og Sansa i Winterfell (mulig Arya kommer). Det er jo fortsatt noen menn sentralt med i spillet, men de må alle sies å være outsidere de også, en dverg, bastard og en krøpling for å si det upolitisk. Hva Bran kan bidra med er kanskje det mest interessante av alt, for den virkelige kampen foregår jo et helt annet sted enn i Westeros. Martin har ihvertfall lekt godt med våre forventninger i løpet av de første bøkene og sesongene. Alle trodde Ned Stark var helten, og deretter Robb, og deretter muligens Rickon, men så er det Sansa som får tilbake Winterfell til Stark-familien. Det var sånn det måtte bli.

indiehjerte

23.06.2016 kl.12:26

Silje: Takk for gode ord og for en lang kommentar. Dette har virkelig vært kvinnenes sesong, og jeg håper det fortsetter slik. Endelig har Sansa kommet skikkelig ut av skyggen, og forhåpentligvis blir hun nå den nye dronningen i nord. Men ja, Ramsay var nok inne på noe da han sa at han er en del av henne nå. Det skal bli interessant å følge henne videre, for hun har nok en solid porsjon demoner å bekjempe heretter.

Det er også kjempespennende at de gjenlevende Stark-søsknene nå er på vei til Winterfell. Jeg gleder meg til å se gjensynet, og jeg gleder meg til Stark-familien igjen skal regjere i nord. Men selvsagt jeg er ikke så naiv at jeg tror det blir plankekjøring. Martin og serieskaperne har nok flere triks på lager. Siste episode blir nok bra, og jeg regner med en saftig cliffhanger. Gjerne resten av Brans syn fra the Tower of Joy :)

Silje - Så rart

23.06.2016 kl.14:35

Kommentaren ble så lang at jeg ble inspirert av den og innlegget ditt til å skrive en kommentar/episodeoppsummering på nettstedet serienytt.no, som jeg skriver på innimellom:-) Er veldig spent på siste episode. Traileren viser at Cersei sin rettsak blir i fokus blant annet, og kampen om Sansa sin tillit begynner på Winterfell mellom Littlefinger og Jon. Ingen Arya, det må nok vente til neste sesong.

Skriv en ny kommentar

hits