Ære den som ære bør!

Nok en gang vinner Lorde, det pur unge supertalentet fra New Zealand. Hun har klart det nær umulige, nemlig å være en gjennomført, komplett artist og en class act i en alder av bare 19 år. For et par år siden imponerte hun alle på Nirvanas innsettelseskonsert i the Rock and Roll Hall of Fame, da hun fremførte en unik og ektefølt versjon av "All Apologies" sammen med Dave Grohl og Krist Novoselic. Denne gangen har hun vasket gølvet med selveste Lady Gaga. Under Brit Awards tidligere denne uka fremførte hun en hyllest til avdøde David Bowie. En hyllest som var mye mer autentisk og varm enn det Lady Gaga la for dagen på Grammy-utdelingen for noen uker siden.Ikke til forkleinelse for Lady Gaga, for øvrig. Det skal sies at hun også er et sjeldent talent med en vokal spennvidde som til tider går langt utenpå Lordes 19 år gamle stemme. Men Gaga tenderer gjerne mot det overdådige og maksimalistiske, og i dette tilfellet druknet hyllesten i et sceneshow som gjerne kunnet vært tonet ned noe. Det er tross alt David Bowie og hans enorme kapasitet som låtskriver det handler om, og ikke i hvilken grad Lady Gaga klarer å ligne ham med sin Ziggy Startdust-sminke. Mens Gaga var in character, var Lorde seg selv - nedtonet og nøkternt antrukket. Hun hadde riktignok skimrende øyenskygge, men det var ikke noe flashy og oversminket ved hennes opptreden.

Men det er klart - kvaliteten på Lordes hyllest er ikke utelukkende knyttet til hva hun hadde eller ikke hadde på seg. For det første fremførte hun "Life on Mars", sammen med David Bowies eget live-band. For det andre var hennes tolkning av en av Bowies beste låter personlig og intim, med hennes karakteristiske raspete hviske-stemme og ungdommelige edge. På en måte er hun legemliggjøringen av jenta fra "Life on Mars" - hun som drømmer om et liv fritt for hverdagslig kjedsomhet, og som finner kraften i seg til å skape sin egen fremtid. Lordes opptreden kunne knapt vært et bedre bilde på hvordan det er å la Bowies musikk forandre livet. Lorde klarte selv å fange essensen av Bowie bedre enn et kostyme og ytre staffasje noen gang kan. Man kan ikke hedre Bowie ved å prøve å være Bowie, men ved å skape noe helt eget. På egen hånd. Og det klarte Lorde bedre enn Lady Gaga.

Og i samme slengen beviste hun at David Bowie hadde rett da han omtalte henne som "the future of music". Well played, Lorde.

 

Lady Gagas hyllest fra Grammy-utdelingen kan ses her.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits