Atter er han gjenoppstanden!

Puh, for en uke vi nettopp har lagt bak oss. Gamle storheter på hvert sitt felt har falt fra, og forårsaket sorg og tenners gnissel. Og generert meta-debatter av det mer merkelige slaget når samfunnsdebattanter og kritikere stiller på Dagsnytt 18 for å snakke om at det snakkes for mye om et spesielt kjendisdødsfall. Ja, David Bowie, Berge Furre og Alan Rickman har virkelig satt følelsene i sving, om det er middelaldrende menn med en forkjærlighet for 70-tallsrock, politikere, eller Harry Potter-fans det gjelder. 

Men så, akkurat som for å bøte på skaden, så kommer det ny musikk fra en som har vært død i snart 20 år - Jeff Buckley. 

Vel, ny og ny. Plata You and I som slippes i mars består i all hovedsak av covere som Buckley spilte inn tidlig i karrieren, fra The Smiths til Led Zeppelin. Først nå ser de dagens lys, og det er nok mang en fan som for lengst har hørt ihjel 1994-utgivelsen Grace (meg selv inkludert) som gleder seg stort over å plutselig få en bonusplate deisende i fanget. For meg dreier denne begeistringen seg mye om nostalgi. Jeg forbinder nemlig mine formative år fra 19-21 med intens begeistring for "The Last Goodbye", "Mojo Pin" og "Lilac Wine", og få plater fikk spinne så mye i cd-spilleren som Grace. Jeg ble så glad i den at jeg sørget over Buckleys død i 1997 med tilbakevirkende kraft i 2002. Og det var flere som delte min begeistring. I det hele tatt hadde Buckley et momentum for 15 år siden som aldri har vendt tilbake, i hvert fall ikke så vidt jeg vet.

Men kanskje det kan vende tilbake nå? Bare litt? Jeg er i hvert fall vilt begeistret for Bob Dylan-coveren "Just Like A Woman". Buckley har seiget den ned, plugget inn gitaren og drapert den i sin karakteristisk klingende vokal. Dermed har en død mann gjenoppstått med låta til en mann som forhåpentligvis har mange år igjen. Og det er veldig, veldig fint.

Lytt til den her:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits