Britiske russere - om BBCs adaptasjon av "Krig og Fred"

Man skulle nesten tro at britene har filmet seg tomme på sin egen litterære oeuvre. Charles Dickens grimme bakgater og Charlotte Brontës ville moer har nå måttet vike for russernes aller største roman, målt i både volum og litterær gravitas - Leo Tolstojs Krig og Fred. BBC, med ringreven Andrew Davies i spissen, har kokt Tolstojs monumentale murstein ned i seks episoder med familiedrama, kjærlighet, svik og - naturligvis - krig. 

Det er ikke en liten oppgave. Tolstojs roman byr på et av de rikeste persongalleriene i russisk (og for den saks skyld, europeisk) litteratur, og plasserer handlingen mot et bakteppe som preges av Napoleonskrigene og politisk uro på det europeiske kontinentet. Handlingen veksler mellom å følge troppebevegelser i Østerrike, og sosieteten i St. Petersburg som posisjonerer seg både sosialt og politisk mens de lirer av seg franske gloser. 

I romanen setter Tolstoj handlingen i kontekst ved hjelp av lange historiske og filosofiske utbroderinger, og fotnotene er mange og omfattende. Serieskaperne gjør det heldigvis litt enklere og mer tilgjengelig for oss ved å konsentrere seg om de tre viktigste karakterene - den keitete og utilpasse Pierre Bezukhov (Paul Dano), den filosofisk anlagte soldaten fyrst Andrej Bolkonsky (James Norton), og den impulsive og livlige Natasja Rostova (Lily James). Og det males med brede penselstrøk. De østerriske slagmarkene er store og fryktinngytende, mens ballsalene i St. Petersburg føles små og kveldende, spesielt for Pierre som sliter med å finne sin plass blant fiffen. BBC kan å skape historiske dramaer med god casting og imponerende omgivelser. Det gjør det også denne gangen.

Men så er det ikke til å komme ifra at det hele føles så veldig britisk. Det har en naturlig forklaring i at historiefortellingen i Krig og Fred er av det tradisjonelle britiske slaget, og at kostymedramaer (forferdelig ord, forresten) alltid vil forbindes med nettopp Dickens, Brontë og det britiske. BBC og Andrew Davies smir det russiske eposet over samme lest som Bleak House og Pride and Prejudice, og gir dermed sitt publikum noe de er vant til, og som de umiddelbart forbinder med kvalitet. Den russiske kjernen er blitt britisk i kantene, og det er ikke til å unngå å legge merke til når kamera sveiper over gatene i St. Petersburg.

Men jeg liker det, altså. Jeg liker det. Det må ha noe med trygghet å gjøre.

Paul Dano som Pierre Bezukhov, Lily James som Natasja Rostova og James Norton som fyst Andrej Bolkonsky i Krig og Fred.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits