Språkrådets dom - om årets nyord 2015

I sommer hadde jeg en vittig utveksling med Språkrådet på Twitter. Det var i forbindelse med det angivelige bombefunnet på Blindern. Da det viste seg at dette aldeles ikke var noen bombe, men en forfalskning utplassert av en vekter som etter alt å dømme slet med en oppmerksomhetssyke av episke proporsjoner, så kom pressen i all sin visdom opp med ordet "lurebombe". Jeg lo og nominerte ordet til årets nyord. Språkrådet, sympatiske som de er, lovet å ta "lurebombe" med i betraktningen når regnskapet skulle gjøres opp og årets nyord kåres. Dessverre nådde det ikke opp.

Årets nyord ble nemlig noe helt annet: det grønne skiftet.

Juryen (Språkrådet og Gisle Andersen, professor ved Norges handelshøyskole) valgte altså å gi førsteplassen til noe som har preget nyhetsbildet i 2015 - klimaspørsmålet. Egentlig er det vel mer et begrep enn et ord, men såkalte nyord oppstår på forskjellige måter. Noen ganger, som i dette tilfellet, er det flere ord som har funnet sammen i et uttrykk som i løpet av det siste året har blitt godt etablert i det norske språk. Jeg tror man skal snu mange steiner for å finne et menneske som ikke har hørt dette uttrykket nevnt i løpet av 2015. Det oppsto for noen år siden, men ble ikke allemannseie før i år. Særlig i valgkampen ble "det grønne skiftet" tema for mange debatter, samt en vektstang for flere partier. I tillegg har klimadebatten for alvor tetnet til, og kulminerte med klimatoppmøtet i Paris nå i desember. For meg er begrepet positivt ladet, og et godt tilskudd til språket.

Forhåpentligvis får årets nyord varig verdi - både i språket og i samfunnet. 

De øvrige ordene på lista over årets nyord er:
Flyktningdugnad
Oljesmell
Trinnskatt
Utslippsjuks
Straksbetaling (også kalt vennebetaling)
Tasteplass
Pappakropp
Nettvarde
Asylbaron

Jeg er bittelitt skuffet for at lurebombe ikke engang kom med på topp 10-lista. Men det er klart, jeg stoler jo på Språkrådet. De kan dette. Og det er sikkert en god ting at lurebombe ikke blir et standardisert ord i det norske språket. Det ville jo betydd at disse bombene faktisk hadde begynt å dukke opp overalt.  Det første bildet som kom opp i Google da jeg søkte på "det grønne skiftet". Hyggelig.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits