Språkrådets dom - om årets nyord 2015

I sommer hadde jeg en vittig utveksling med Språkrådet på Twitter. Det var i forbindelse med det angivelige bombefunnet på Blindern. Da det viste seg at dette aldeles ikke var noen bombe, men en forfalskning utplassert av en vekter som etter alt å dømme slet med en oppmerksomhetssyke av episke proporsjoner, så kom pressen i all sin visdom opp med ordet "lurebombe". Jeg lo og nominerte ordet til årets nyord. Språkrådet, sympatiske som de er, lovet å ta "lurebombe" med i betraktningen når regnskapet skulle gjøres opp og årets nyord kåres. Dessverre nådde det ikke opp.

Årets nyord ble nemlig noe helt annet: det grønne skiftet.

Juryen (Språkrådet og Gisle Andersen, professor ved Norges handelshøyskole) valgte altså å gi førsteplassen til noe som har preget nyhetsbildet i 2015 - klimaspørsmålet. Egentlig er det vel mer et begrep enn et ord, men såkalte nyord oppstår på forskjellige måter. Noen ganger, som i dette tilfellet, er det flere ord som har funnet sammen i et uttrykk som i løpet av det siste året har blitt godt etablert i det norske språk. Jeg tror man skal snu mange steiner for å finne et menneske som ikke har hørt dette uttrykket nevnt i løpet av 2015. Det oppsto for noen år siden, men ble ikke allemannseie før i år. Særlig i valgkampen ble "det grønne skiftet" tema for mange debatter, samt en vektstang for flere partier. I tillegg har klimadebatten for alvor tetnet til, og kulminerte med klimatoppmøtet i Paris nå i desember. For meg er begrepet positivt ladet, og et godt tilskudd til språket.

Forhåpentligvis får årets nyord varig verdi - både i språket og i samfunnet. 

De øvrige ordene på lista over årets nyord er:
Flyktningdugnad
Oljesmell
Trinnskatt
Utslippsjuks
Straksbetaling (også kalt vennebetaling)
Tasteplass
Pappakropp
Nettvarde
Asylbaron

Jeg er bittelitt skuffet for at lurebombe ikke engang kom med på topp 10-lista. Men det er klart, jeg stoler jo på Språkrådet. De kan dette. Og det er sikkert en god ting at lurebombe ikke blir et standardisert ord i det norske språket. Det ville jo betydd at disse bombene faktisk hadde begynt å dukke opp overalt.  Det første bildet som kom opp i Google da jeg søkte på "det grønne skiftet". Hyggelig.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

32, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, feminist, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Og så er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits