Moderne noir - om podcasten "Limetown"

Ten years ago, over three hundred men, women and children disappeared from a small town in Tennessee, never to be heard from again.

Detaljene om forskningsanlegget som frem til 2004 var hjemmet og arbeidsplassen til 327 av verdens fremste forskere og familiene deres  har alltid vært vage. Alt som var kjent var at forskerne ved anlegget jobbet med å komme frem til en "fullstendig forståelse av menneskehjernen". Det høres sprøtt ut, men man kan fint sette i gang sprø prosjekter når man har en investor som er milliardær for hånden.

Limetown eksisterte i flere år, men fikk ikke særlig med oppmerksomhet før 8. februar 2004, da anrop fra anlegget nær overbelastet det lokale nødnettet. Da de kom frem til anlegget ble politi og brannmenn truet med skuddsalver hvis de forsøkte å ta seg inn, og situasjonen forble uavklart i tre dager. Da portene til anlegget ble åpnet den 11. februar, var samtlige av innbyggerne sporløst forsvunnet. 

Slik begynner podcasten Limetown. Den har dokumentariske kvaliteter, samt sterke likhetstrekk med ikke ukjente Serial - true crime-historien som tok verdens podcastlyttende befolkning med storm i fjor. Fortelleren, en reporter for radiostasjonen APR (American Public Radio), Lia Haddock, er dessuten ganske lik Sarah Koenig. Hun loser lytteren gjennom historien med stødig stemme og ryddige beskrivelser av hendelsene rundt forsvinningene i Limetown. Hun har dessuten personlige grunner til å undersøke mysteriet. Onkelen hennes er en av forskerne som forsvant den natten noe gikk galt på anlegget og luften ble fylt med skrik, deretter stillhet.

I podcasten, derimot, er det lite stillhet. Historien drives fremover av en mengde karakterer, fra politi til reportere, og til og med overlevende. Vi får klipp fra nyhetssendinger og høringer i Kongressen. Visstnok har hele 27 skuespillere bidratt til produksjonen, for ja, historien er ren fiksjon. Skaperne av Limetown, Zack Akers og Skip Bronkie, ønsket å skape et mysterium skåret over samme lest som Serial, men som vil få en oppklaring og avslutning. Til sammen sju episoder er planlagt, og hittil er fire sluppet. Akers og Bronkie har gjort en imponerende jobb med å klippe sammen en podcast som føles ekte og autentisk, på samme måte som Serial. Episodene slippes med ujevnt mellomrom, noe som bidrar til en følelse av at Lia Haddocks etterforskning foregår i real time. Spenningskurven er stigende i hver eneste episode, og de ender gjerne med skremmende og spennende cliffhangers. Da tilgir jeg dem for at det noen ganger høres ut som om skuespillerne leser fra manus.

Mister Limetown noe når vi vet at historien ikke er sann? Nei. For god historiefortelling er god historiefortelling. Og jeg gleder meg til å finne ut hvordan det ender.

------------

Hittil er fire episoder av Limetown sluppet. Lytt til dem her.Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits