Something wicked this way comes - om Macbeth og den vanskelige Shakespeare-adaptasjonen

Som skalden skrev: "Something wicked this way comes". Og det kommer snart! Shakespeares eminente skuespill, Macbeth, er på vei til kinolerretet med Michael Fassbender og Marion Cotillard i hovedrollene. Og ut ifra de første bildene og trailerene å dømme, så er det all grunn til å glede seg!

Er det noe verden ikke er bortskjemt med, så er det skikkelig gode Shakespeare-adaptasjoner. Jeg har riktignok et sterkt forhold til Baz Luhrmans Romeo + Juliet fra 1996, og synes 10 Things I Hate About You er en morsom tolkning av the Taming of the Shrew, i all sin fargerike 90-tallskitsch. Det som er gjort riktig i disse to filmene er at man har tatt en gammel tekst og tenkt nytt. I Romeo + Juliet plasseres Shakespeares stykke i et urbant californisk univers hvor karakterene går i moderne klær og utkjemper duellene sine med revolvere i stedet for sverd, samtidig som de avleverer Shakespeares originale dialog på en overbevisende måte. I 10 Things I Hate About Your er karakterene tenåringer i et high school-miljø i nåtidens USA som strever med popularitet, feminisme og å finne seg sjæl. Begge disse adaptasjonene lykkes i å aktualisere og modernisere Shakespeare, og når dermed ut til et publikum som kanskje ellers ville funnet støvete skuespill fra 1600-tallet kjedelig.

Å adaptere Shakespeare på den "tradisjonelle" måten, altså med sverd, hester og menn i strømpebukser, har vist seg å være en mye vanskeligere eksersis. Julian Fellowes' stivbeinte og lite oppfinnsomme versjon av Romeo and Juliet fra 2013 er et utmerket bevis på at verden ikke trenger flere gammelmodige Shakespeare-adaptasjoner med en vakker yngling som stivt lirer av seg "Oh Romeo, Romeo. Wherefore art thou Romeo" på en balkong drapert i klatreroser. Skal man adaptere Shakespeare, så er man helt nødt til å tilføre den gamle teksten noe nytt. 

Med alt dette i mente var jeg selvsagt skeptisk da det ble annonsert at Macbeth, Shakespeares aller mørkeste tragedie, skulle filmes. Nå har imidlertid de første smakebitene kommet, og jeg ble så uendelig glad da jeg så dette: De første bildene og trailerene vitner om at det her er noen som har tatt oppgaven på alvor. Regissør Justin Kurzel har studert teksten nøye og hentet inn Hollywood-tungvekterne Michael Fassbender og Marion Cotillard til å ta de tunge løftene som henholdsvis Macbeth og Lady Macbeth. Og resultatet ser ut til å bli akkurat så mektig og bekmørkt som Shakespeares berømte tragedie er. Som i teksten finner filmen sted i Skottland, og beskriver den destruktive effekten politisk spill og makt for maktens egen skyld kan ha på et menneske, både fysisk og psykisk. 

Macbeth er den korteste av Shakespeares tragedier, og forteller på få sider historien om den skotske generalen Macbeth som mottar en profesi fra tre hekser om at han en dag skal bli konge av Skottland. Han blir umiddelbart grepet av et voldsomt ønske om å få fortgang i sakene, og tar saken i egne hender. En grotesk politisk ambisjon som nærmest spiser ham levende, samt oppmuntrende ord fra hans like ambisiøse kone, gjør at han dreper kong Duncan for selv å bestige tronen. En voldsom paranoia og redsel for å bli avslørt gjør ham til en tyrannisk leder som tar flere og flere liv for å beskytte seg selv. Det ustanselige blodbadet kaster folket ut i en borgerkrig som til syvende og sist fører Macbeth og Lady Macbeth inn i sinnssykdom og død. 

Det er altså tung og mørk materie Justin Kurzel har filmatisert, så det er en stor fordel at han har fått med seg skuespillere med en slik gravitas på laget. Marion Cotillard har tyngden som trengs for å gestalte den beregnende og makthungrige Lady Macbeth. Og det er ikke utenkelig at tittelrollen vil bli et nytt karrieremessig høydepunkt for Michael Fassbender. Han har alt som trengs for å portrettere den arrogante og maktsyke Macbeth, og det skal bli interessant å se ham falle fra nåde, både moralsk og personlig. Skuespillet er jeg altså ikke bekymret for. Det som blir interessant å se, er om man har turt å beholde Shakespeares originale dialog, slik Luhrman gjorde i Romeo + Juliet. Det vil ha alt å si for at atmosfæren og Shakespeare-følelsen i Macbeth skal bli autentisk. Det man lett kan se av traileren er at man ikke har vært redd for å dytte på med tåkelagt høyland, skitne moer, blodige slagscener og ladd dialog. Jeg gleder meg stort!

Til slutt en liten fun fact. Gammel overtro skal ha det til at det hviler en forbannelse over stykket Macbeth, og at det betyr ulykke å nevne det ved navn innenfor teatrets vegger. Derfor blir det gjerne referert til som "det skotske stykket" eller "McBee". Dette er fordi det ble sagt at Shakespeare brukte tekster fra ekte hekser i Macbeth, og at det gjorde dem så sinte at de forbannet stykket. Vissnok eksisterer det mange historier om både ulykker og dødsfall som skal ha funnet sted under opsetninger av Macbeth. Vi får håpe kinogjengere ikke vil lide samme skjebne.

-----

Og her er den første traileren:

Én kommentar

laylow x 👀

06.09.2015 kl.19:52

Ha en flott dag videre ♡

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

31, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, feminist, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Og så er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits