Fiona gjør Ella

Fiona Apple er en av de ekstremt talentfulle, smått eksentriske artistene som ikke befinner seg på radaren til Folk Flest. Og i motsetning til de ekstremt karrieredrevne artistene som rutinemessig slipper ny plate annethvert år etterfulgt av en utsolgt verdensturné (jeg ser på deg, Taylor Swift), så slipper Apple kun plate når hun selv føler at hun har noe å melde. Jeg likte godt den eksperimentelle The Idler Wheel is Wiser than the Driver of the Screw and Whipping Chords Will Serve You More than Ropes Will Ever Do (ja, det er hele albumtittelen) fra 2012, hvor hun gikk i en ny og mer artsy retning enn på de mer kjente 90-tallsutgivelsene.  

Apple er seg selv lik, og har gjort lite ut av seg siden 2012. Men så dukker det plutselig opp en helt usedvanlig kul cover på verdensveven. Og hvem er det hun covrer? Ingen ringere enn Ella Fitzgerald. Selveste Ella, altså!Låta det dreier seg om er småfrekke, iskaldt kule "When I Get Low, I Get High". Jeg har aldri vært noen stor jazzelsker, men akkurat denne sangen appellerer til meg i all sin uskikkelighet. Marion Sunshine skrev den i 1936, og Ella Fitzgerald gjorde den kjent samme år. Jeg synes det er sprekt at en låt som handler om at man bearbeider depresjon ved å bli høy på gress ble spilt inn og popularisert allerede i mellomkrigstida. 

Nesten 70 år senere kommer Fiona Apple inn i bildet, nærmere bestemt på Newport Folk Festival i forrige uke. Sammen med Sean og Sara Watkins gikk hun på scenen og bød på sin egen smånevrotiske og lekne versjon av låta. Stilen fra The Idler Wheel, med sitt barnslige, fantasifulle og uforutsigbare lydbilde satte et tydelig preg på Ellas klassiker, og kledde jazzlåta forbausende godt. Apples valg av "When I Get Low, I Get High" som coverlåt er også tematisk interessant, for det er gjerne hennes musikalske uttrykk for livets mørkere sider fansen ser ut til å sette høyest.

Kjære Fiona, kan du ikke spille inn denne låta? Den passer utmerket som avslutning på en sommer som ikke fortjener noe annet enn et svært dårlig terningkast. I hvert fall i min bok.

------

Fiona Apple fremfører "When I Get Low, I Get High" på scenen i Jane Pickens Theatre i Newport:


Og for ordens skyld, her er Ella Fitzgeralds jazzversjon fra 1936:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

31, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, feminist, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Og så er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits