Litt svinn må man regne med - om mannefallet i Game of Thrones

Det har gått en måned siden Game of Thrones rundet av sin femte sesong med nok et rituelt og høyst forventet blodbad. Det skal ha gitt mang en trofast seer rikelig med tid til å gjenvinne normal puls, til tross for at man har måttet akseptere å se nok en favorittkarakter utånde etter å ha blitt regelrett hugget ned i kaldt blod. Topp stemning! Eller ikke. I George R. R. Martins verden er intet liv hellig, og i hvert fall ikke de man regner med at skal spille en avgjørende rolle for Westeros' ve og vel.

Dette fikk meg til å tenke. Første sesong virker plutselig som et fjernt minne, og faktisk har persongalleriet i Game of Thrones gjennomgått en real utskiftning siden 2011. Hvor mange av karakterene som var med i pilotepisoden er det egentlig som fortsatt lever? Jeg har tatt en titt og gjort opp regnskap, dere vet, i forskningsøyemed. For hvis dødsfallene forblir like hyppige, så er de snart døde alle sammen. Så her er de, i den rekkefølgen de ble introdusert:

Bran Stark
Bran har vært missing in action siden fjerde sesong, men vi har ingen grunn til å tro noe annet enn at han fortsatt lever. Selv om han reker rundt i villmarka nord for muren. Det skulle gi dårlige odds hos et hvilket som helst bettingselsap, men jeg tipper han dukker opp igjen (i en noe eldre tenåringsversjon) i sjette sesong.

Robb Stark
Død. Walder Frey tok seg av eldstebror Stark i noe vi alle kjenner som the Red Wedding. Dermed ble han den andre Stark som demonstrerte at man ikke kommer spesielt langt med å være ærlig, redelig og rakrygget rettskaffen i en verden som Westeros.

Jon Snow
Sjelden har vel noen blitt avrettet så grundig som unge Snow. Likevel er hans død, fasilitert av den spektakulært svikefulle jævelen Alliser Thorne, noe omdiskutert. Jeg velger å tro at med mindre et mirakel inntreffer innen begynnelsen av sjette sesong, så vil han holde seg død.

Ned Stark
Død. Hans avrettelse ved slutten av første sesong var det første tegnet på at absolutt ingen er trygge i Game of Thrones.

Catelyn Stark
Enda et offer for the Red Wedding.

Sansa Stark
Mot alle odds er hun fortsatt i live. Få har vel hatt en striere tørn enn den eldste Stark-datteren i løpet av seriens hittil fem sesonger, og det gjør at jeg heier uforbeholdent på henne. Sist vi så henne hoppet hun fra muren i Winterfell, og med mindre det viser seg å ha vært en i overkant optimistisk fluktplan, så regner jeg med at vi får se henne også i sjette sesong.

Arya Stark
Også i live. Selv om hennes del av historien begynner å bli nær umulig å begripe. For alt jeg vet eksisterer hun i et parallelt univers.

Rodrick Cassell
Død. Bra jobba, Theon, din klovn!

Theon Greyjoy
Lever han? Ja og nei. Reek lever i beste velgående, og det er vel en slags innskrumpet rest av Theon der inne et sted også. Sant og si kunne jeg ikke brydd meg mindre etter at han oppførte seg som en episk drittsekk gjennom tre sesonger.

Jaime Lannister
Lever. Dog eldre, tristere og med én hånd mindre.

Cersei Lannister
Henger med videre hun også. I en noe redusert, nedjekket og blek utgave.

Maester Luwin
Røk i Theons patetiske forsøk på å beleire Winterfell. Nok en gang: bra jobba, Theon.

Joffrey Baratheon
Død. Noen ganger seirer rettferdigheten også i Westeros. Der jubles!

The Hound
Antatt død. Rett skal være rett, vi så ham aldri dø. Men at Arya bare forlot ham hjelpesløs og blødende i ødemarka peker ikke akkurat mot lykke og velstand.

Robert Baratheon
Selveste Kongen av de Syv Riker presterte å bli drept av et villsvin. Villsvin! Og i samme slengen satte han i gang en hel haug med krig, elendighet, maktspill og kamp om adelstitler. Om den fyren bare hadde kunnet sittet pent på jerntrona og fortsatt å leve i troen om at kona ikke var utro mot ham...

Rickon Stark
Samme som Bran - i live et eller annet sted nord for muren.

Tyrion Lannister
Fortsatt i live, og takk for dét. Dør han, så dør også motivasjonen for å følge med på serien.

Ros
Død etter å ha blitt brukt som skyteskive av Joffrey, den sadistiske lille dritten.

Daenerys Targaryen
Hun har riktignok blitt fløyet av gårde til gudvethvor av en av dragene sine, men er så definitivt i live.

Viserys Targaryen
Denne tragikomiske tullingen holdt bare i seks episoder. Hovmod står for fall, for da får man brått glohett flytende gull helt over hodet sitt av beefy muskelbunter med pulserende halspulsårer. Litt synd, egentlig. Han var morsom i sitt enfold.

Khal Drogo
Nevnte beefy muskelbunt er også død. Av en infeksjon. Det er nesten ikke til å tro.

Jorah Mormont
Lever. Har muligens ikke så lenge igjen, da. Den rare greia som vokser på armen hans ser guffen ut.

 

Puh, her var det mye tristesse. Hvis man trekker fra de stakkars noksagtene som ble drept av white walkers før introen, så møter vi 22 karakterer i første episode. Ti av dem lever fortsatt, og fortjener et ektefølt lykke til i forkant av sjette sesong.


Tren alt du kan på bueskytterskillsa, Bran. Alt tyder på at du vil trenge det.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

31, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, feminist, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Og så er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits