Det var en gang, i et land langt mot øst..

Er det noe Hollywood aldri blir lei av å adaptere, så er det eventyr. Spesielt Disney har i tiår etter tiår fråtset i Brødrene Grimm, HC Andersen, Tusen og én Natt og til og med greske heltevers. Siste skrik i eventyradaptasjon er såkalte live action-versjoner av velkjente historier fra Disneys tegnede portefølje. Til neste år kommer Beauty and the Beast med Emma Watson i hovedrollen, og allerede nå kan man se Cinderella på kino. Sistnevnte flotter seg med Cate Blanchett og Helena Bonham Carter på rollelista, samt Barbie- og Ken-utgaver av Lily "Downton Abbey" James og Richard "Game of Thrones" Madden.

Men det kommer jeg ikke til å gjøre. For det er så ubeskrivelig kjedelig, generisk og lite oppfinnsomt å filmatisere et eventyr uten å bevege seg så mye som en millimeter utenfor komfortsonen. Askepott er snill som dagen er lang, stesøstrene er tilsvarende stygge og slemme, og prinsen er en personlighetsløs kjekkas hvis eneste formål i livet er å ustanselig minne Askepott på hvor vakker hun er. Og allerede er debatten om Lily James' midjemål godt i gang. Jeg kjedes.

Nei, se heller til østen. Den koreanske kunstneren Na Young Wu vet nemlig å puste nytt liv i de gamle eventyrene. Det er ingen hemmelighet at Disneys tolkninger er drapert i et vestlig ferniss, uavhengig av hvor i verden historien finner sted. Na Young Wu, derimot, har gitt eventyrene en asiatisk makeover som er slående vakker. Ved hjelp av illustasjonsteknikken manhwa (kjent fra japansk manga) smelter hun sammen øst og vest i tegninger som gjør de vestlige eventyrene mer tilgjengelige for et asiastisk publikum. Det er en uendelig mye bedre eventyrtolkning enn enda en Askepott-film, spør du meg. 

Og min favoritt? Den Lille Havfruen. Selvfølgelig.Se flere av Wus tegninger på hennes blogg, Tumblr-konto og Twitter-profil.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

31, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, feminist, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Og så er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits