Pensumliste for 2015

I forrige uke oppsummerte jeg hvordan det gikk med pensumlista for 2014. Jeg ga meg selv en ganske god karakter til tross for at jeg ikke klarte å fullføre. Nå er det klart for en ny leseliste, og klok av skade har jeg bestemt meg for å ikke utelukkende velge mursteinsromaner. 2015 vil stå i dannelseslitteraturens tegn og det overordnede målet er å tette noen av de skjendende hullene jeg har i min litterære aktelse. Uten at det betyr at tiden omsider er inne for å gyve løs på Paradise Lost. Beklager, John Milton.

Og her er årets liste:

Far From the Madding Crowd - Thomas Hardy
Denne er det bare å komme igang med så fort det lar seg gjøre. Hardys klassiker fra 1874 er nemlig i ferd med å bli film, og den treffer kinoene tidlig på sommeren. Carey Mulligan skal spille Bathsheba Everdene, og før hun inntar lerretet skal jeg være klar. Hardy er for øvrig en av de store viktorianske forfatterene som jeg aldri har lest, så det er på høy tid. Ryktene (og all teorien jeg har lest) skal dessuten ha det til at Hardy hatet alle karakterene sine, spesielt kvinnene. Jeg gir meg derfor i kast med Madding Crowd med en solid porsjon skrekkblandet fryd. 

The Age of Innocence - Edith Wharton
Amerikanske klassikere er det ikke så mange av, men dette er en av de viktigste. Whartons roman om overklassemiljøet i New York på slutten av 1800-tallet er en av de første romanene som vant Pulitzer-prisen, så jeg føler meg relativt sikker på at den har noe å fare med. Sommeren skal tilbringes i selskap med Newland Archer, Manson Mingott og andre karakterer med overpyntede navn, og som sikkert er akkurat så stuffy som de høres ut.

Vanity Fair - William Makepeace Thackeray 
Årets murstein. Denne har jeg faktisk begynt på. Den 1. juli i fjor, for å være nøyaktig. Jeg inngikk en avtale med ei venninne om at den skulle leses i løpet av sommeren, men prosjektet kræsjet spektakulært og episk før to uker var gått. Siden har boka ligger på nattbordet mitt, nær urørt. Jeg satser på å ta meg kraftig sammen i løpet av 2015 og lese ferdig historien om Becky Sharp og hennes klatring på den sosiale rangsstigen i 1800-tallets London. Og når jeg er ferdig skal jeg feire med å unngå den fæle filmatiseringen med Reese Witherspoon resten av livet.

Not That Kind of Girl - Lena Dunham 
And now for something completely different. Dette er obligatorisk lesning for de av oss som elsker tv-serien Girls og talentet til Lena Dunham. Hennes første bok har fått blandet mottakelse, og visstnok er den ujevn og fragmentert. Men så er den også ærlig, sår og hysterisk morsom. Har jeg hørt. Jeg gleder meg til å finne ut om det stemmer.

The Narrow Road to the Deep North - Richard Flanagan
Jeg leser alltid Booker-vinnerene. Jeg hadde en stri tørn med fjorårets vinner, The Luminaries av Eleanor Catton. Heldigvis tyder alt på at Flanagan ikke byr på et så overveldende sammensurium av karakterer, plot-linjer og uforståelig symbolikk som Catton. Jeg er dessuten svak for romaner som forteller de mindre kjente historiene fra 2. verdenskrig, i dette tilfellet Australia og Burma. Dette blir bra!

The Talented Mr. Ripley - Patricia Highsmith
Jeg skal innrømme at jeg lenge trodde at dette var en film. Det er det vel også, men at den viser seg å være basert på en annerkjent roman fra femtitallet var nytt for meg for, vel, et par år siden. Siden har den dukket opp på radaren hist og her, men jeg har fortsatt ikke lest den. Hovedgrunnen til det er nok at psykologisk thriller ikke er helt min sjanger, men nå skal jeg jammen gi den en sjanse likevel. Sikkert rundt påsketider. 

Nineteen Eighty-Four - George Orwell 
At jeg fortsatt ikke har lest denne er faktisk bare flaut. Og galt. Jeg kjøpte et lekkert paperback-eksemplar for flere år siden, med all intensjon om å lese den. Men så skjedde det bare ikke. Jeg har lest deilig satiriske Animal Farm, men Storebroren (see what I did there?) har jeg bare ikke kommet til enda. Men nå skal den til pers! Om ikke annet for at jeg skal slippe å fortsette å late som jeg har lest den når jeg finner meg selv i litteraturdiskusjoner hvor den har kommet opp. For det har nok skjedd, ja.

Bring Up the Bodies - Hilary Mantel
Takk til Jørgen som forærte meg denne i bursdagsgave. Det er noe med Tudor-dynastiet som jeg finner ekstremt fascinerende, antakelig fordi det er noe mytisk og ubegripelig ved det. Mantel har klart kunststykket å vinne Booker-prisen to ganger for de to første bøkene i det som skal bli en trilogi, noe som er en oppsiktsvekkende prestasjon. Hennes versjon av Thomas Cromwell er både interessant og mangefasettert, men jeg synes hun er i overkant slem mot Anne Boleyn. Uansett, denne skal leses!

Åtte bøker på pensumlista er mer enn nok. Jeg skal tross alt ha mulighet til å improvisere også! Jeg og Natalie Portman setter i gang med pensumlistene våre.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

31, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, feminist, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits