Kim, Kate og Patti - tre non-fiction bøker å glede seg til i 2015

Nytt år, nye bøker. Hurra! En helg haug med interessante titler er på vei, og mange skal leses, dissekeres og diskuteres før året er omme. Selv er jeg først og fremst en roman-jente, men har i løpet av de siste årene oppdaget at det er mye bra som rører seg i non fiction-sjangeren også. Her er tre titler jeg tror vil få mye oppmerksomhet i løpet av året, og som jeg gleder meg veldig til å lese:

Kim Gordon, Girl in a Band
Jeg elsker musikk-biografier. Og jenter i band. Dette kan altså ikke bli noe annet enn bra! Mange kjenner sikkert Kim Gordon som dronningen av cool, gitarist, bassist og vokalist i Sonic Youth, kunstner og allment bra dame. I februar kommer en selvbiografi som beskrives som overraskende personlig, samt råere, mer åpen og ærlig enn hun noensinne har vært. Hun skriver om sitt liv fra oppveksten i California via oppstarten som kustner og en over 30 år lang karriere i Sonic Youth. Hun har vært åpen om bruddet med ektemannen og sin viktigste musikalske samarbeidspartner Thurston Moore før, men deler visstnok mer nå. Boka åpner med bandets siste konsert, med alt hva det innebærer av innestengt sinne og frustrasjon over et havarert ekteskap og musikalsk samarbeid, så jeg regner med at fortsettelsen blir juicy.

Kate Bolick, Spinster: Making a Life of One's Own 
Hvis jeg hadde levd på 1800-tallet ville jeg som 31-åring stilt skremmende langt bak i køen på ekteskapsmarkedet. Det var allment kjent at "a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife" (Jane Austen, Pride and Prejudice). Men det var ikke trettisene disse mennene ville ha, det var nok heller nuytsprungne blomster på knapt 20 år med roser i kinnene som var attraktive. Jeg ville vært Charlotte Lucas, tvunget til å gifte meg med grufulle Mr. Collins for å slippe den ublide skjebnen det var å ende opp som en, ja, spinster. Her kommer Kate Bolicks bok inn i bildet. Det er en kulturhistorisk og feministisk refleksjon over historien til den single kvinnen, hennes egen historie som nettopp dette, og dét å leve et rikt liv uten å ha valgt å gå inn i et ekteskap.

Patti Smith, M Train
Dette er den enkeltboka jeg gleder meg aller mest til i år. Jeg elsket - elsket! - Just Kids fra 2010, og nå kommer endelig oppfølgeren. Uheldigvis blir ventetiden lang, for M Train kommer ikke før i september. Det vites også lite om hva den kommer til å dreie seg om, men antakeligvis vil den plukke opp tråden fra forrige bok og ta for seg hennes liv som musiker. Muligens vil også hennes forhold til sin avdøde ektemann, gitaristen Fred "Sonic" Smith, belyses. Ikke at det spiller noen rolle. Patti Smith kunne ha skrevet lab-rapporter, og jeg ville fortsatt lest dem.

Jeg gleder meg! Mest til september, men også til alle de gode bøkene som dukker opp underveis.

Patti Smith - en dame jeg gleder meg til å tilbringe mer kvalitetstid sammen med i løpet av året.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

31, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits