Party like it's 1981

2015 er snart et døgn gammelt, og 17 timer inn i det nye året ligger jeg på sofaen iført pysjamasbukse og tygger på kalde kalkunrester fra en svært vellykket nyttårsmiddag. Jeg har rutinemessig sett både nyttårskonsert og nyttårshopprenn selv om jeg verken liker wienervals eller tynne menn i rare dresser som svever ned en fjellside. Ute er det vått og grått, og årets første varmegrader gjør at snøen sakte men sikkert smelter vekk altfor tidlig. Det er en perfekt dag for film. Finnes det egentlig en bra nyttårsfilm?

Ja, det gjør det! Og jeg tenker ikke på horrible New Year's Eve fra 2011, men den litt smale MTV-produserte (!) undergrunnsfilmen 200 Cigarettes fra 1999. En paljettbelagt, 80-tallsflørtende, sigarettdunstende, ølstinkende, romantisk liten perle. New York City, nyttårsaften 1981. En gruppe 20-30-åringer reker gatelangs på jakt etter kjærligheten, meningen med livet og en skikkelig bra nyttårsfest. De leter hver for seg, men ender opp sammen. Selvmedlidende Kevin (Paul Rudd) har bursdag på nyttårsaften og har nettopp blitt dumpet av kjæresten, Lucy (Courtney Love) forsøker å få ham til å ta seg sammen. Monica (Martha Plimpton) har fest, men klokka ti har hun kun én gjest, nemlig eks-kjæresten (Brian McCardie) som hun dumpet på grunn av hans manglende evner på soverommet. To high school-jenter fra Long Island (Christina Ricci og Gaby Hoffmann) leter etter en fest, men møter to kjærlighetssyke punkere (Casey Affleck og Guillermo Díaz) i stedet. Søte og nevrotiske Cindy (Kate Hudson) er på en svært mislykket date med Jack (Jay Mohr) som løper i motsatt retning hver gang en kvinne får følelser for ham. En bartender (Ben Affleck) leter etter noen å tilbringe natten med og lirer av seg verdens mest håpløse sjekkereplikker, og en performance-kunstner (Jeneane Garafalo) klager over sitt mislykkede kjærlighetsliv. Og alle er innom taxien til en hasjrøykende discofan (Dave Chapelle) som er raus med råd, vink og festlige one-linere. Og plutselig dukker Elvis Costello opp.

Og mens historiene deres veves sammen røyker de. Masse.

Dette er nyttårsaftens svar på Love Actually. Hvis Love Actually plutselig ble amerikansk, landet en sponsoravtale med Lucky Strike, badet i glitter, paljetter, hair extensions og krabbedipp, og handlet mer om sex enn kjærlighet.

Og se, filmen ligger i sin helhet på YouTube. Se den! Eller ta en titt på klippet under. Godt nytt år!

"Lucy. You know I don't have ugly people for friends!"

2 kommentarer

Elvis-Ellen

01.01.2015 kl.20:55

Jeg er altså så takknemlig over å ha snublet over denne filmen på Notabene i Brumunddal tidlig på 2000-tallet! Tenk at vi skulle bli så hekta på en røykete party-film om nyttårsaften på åttitallet! :D

indiehjerte

02.01.2015 kl.08:31

Elvis-Ellen: Jeg er så enig! Holy moly, det var virkelig flaks, tenk så mange ganger vi så den. Jeg kan fortsatt mesteparten utenat. Favoritten er fortsatt "you take that godawful dress off, and I'll show you who's adequate!"

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

31, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits