Dantes Inferno, versjon 2.0

Det startet egentlig som en samtale i en lunsjpause på jobb. Det er vanskelig å redegjøre for hvordan det kom opp, men jeg tror noen på et tidspunkt nevnte Dante og hans Guddommelige Komedie. Dantes storverk kan være en drøy munnfull å gi seg i kast med, ikke bare på grunn av verseformen og det arkaiske språket, men fordi middelalderens menneskesyn er tungt å svelge for dagens lesere. I Dantes "Inferno" befolkes nemlig helvetes sirkler av initiativrike og ambisiøse idealister som utfordret sin rang. I dag er dette ingen forbrytelse, langt mindre en dødssynd. Lunjspausen kulminerte derfor med spørsmålet: Bør Dantes "Inferno" oppdateres? Bør helvetes sirkler defineres på nytt for vår tid?

Jeg tillåter meg å komme med et ydmykt forslag til oppdatert versjon:

Limbo: Rimi-kunder som vræler fra bakerst i køen "kan dere se til å få åpnet en kasse til, eller!?"

1. sirkel: Folk som presser seg inn på bussen uten å la andre slippe ut først.

2. sirkel: Folk som presser seg inn på bussen uten å la andre slippe ut først. Og som tar opp to sitteplasser i rushtiden mens de snakker høylytt i mobiltelefonen om helgens one night stand som var "sykt dårlig, ass".

3. sirkel: Selvtilfredse realitydeltakere som lover å være seg selv 100 prosent, og som står fornærmet frem i media og skylder på "dårlig klipping" når det viser seg at han eller hun har vært nettopp dét. Samt eks-realitydeltakere som mener at deres 15 minutter i rampelyset kvalifiserer dem til en permanent plass i norsk underholdningsbransje. Eventuelt platekontrakt.

4. sirkel: All form for kundesupport som lar kundene sine vente i telefonkø i 25 minutter, og spiller The Carpenters med "Close to You" for å døyve ventetiden.

5. sirkel: Politikere som kommer inn i kommunestyret som 3. vara og benytter sitt første møte med en talerstol til å lufte sine middelalderske holdninger knyttet til innvandring, seksuell legning eller, for crying out loud, kjønn.

6. sirkel: Céline Dion

7. sirkel: Telefonselgere, NRA, hjernen bak Segway og skikkelig dårlige revisorer.

Og nederst? Der sitter Hitler og Stalin og spiller Risk mens Pol Pot og Idi Amin organiserer veddemål på tribunen. E Type står for musikken.
 Sandro Botticelli - La Carte de l'Enfer (Chart of Hell), 1480-1490

Én kommentar

Danian. Gutteblogger

13.11.2014 kl.20:41

Utrolig fin blogg du har. håper du forsetter med bloggingen. Ha en forsatt fin torsdag og uke.

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

31, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits