Modiano hvem?

Ja, dette var antiklimaktisk!

For meg er den andre uka i oktober for en høytidsuke å regne. Ikke bare har jeg bursdag, men nobelprisene skal deles ut. I år kom de gode prisutdelingene som perler på en snor, fra det norske ekteparet Moser som fikk nobelprisen i medisin, til Malala som fikk fredsprisen. Men litteraturprisen? Jo, den gikk til en franskmann jeg aldri har hørt om. Og det er jeg nok ikke alene om, for internett eksploderte i et kollektivt, vel, skuldertrekk. 

Jeg har en følelse av at 2014 vil ble de Kjedelige Litteraturprisers År. Marte har allerede påpekt at Booker-prisen er ute og sykler med kortlista si, og det skal bli spennende å se om juryen klarer å hale det hele i land med et ansendig resultat når vinneren annonseres på tirsdag. For Nobelprisen er løpet allerede kjørt. Svenska Akademiens valg falt nemlig på Patrick Modiano "för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld". Valget ble møtt med lite annet enn høflig honnør og laber entusiasme, og Akademiets medlemmer kunne lene seg tilbake med cognac og sigarer mens desperate kulturjournalister panisk researchet Modianos katalog og biografi. 

Kommer vi nå til å gå mann av huse for å få lest Modianos verker? Jeg tror ikke det. Når man gir prisen til en fransk forfatter som verken er J. M. G. Le Clézio (som har fått prisen tidligere) eller Michel Houellebecq, så bør man i hvert fall gå for en som er noe yngre og har mer å gi, eller til en som har prestert noe helt unikt. Dermed kunne prisen bidra til å kaste lys på et forfatterskap som fortjener mer oppmerksomhet, i stedet for å hylle smale forfattere som ingen har lest, eller som har avsluttet sitt forfatterskap. Sistnevnte var tilfellet med både Doris Lessing og Alice Munro, men de hadde i tillegg tilført litteraturen noe helt nytt. Lessing var en sterk post-kolonial stemme, og Munro revolusjonerte novelleformen. Modiano, på sin side, er en eldre forfatter som visstnok har bemerket seg som en (gjesp) 2. verdenskrigsforfatter. Dem har vi nok av. Hva med å se til Rudyard Kipling som kun var 42 år da han fikk prisen, eller Ernest Hemingway som fikk prisen utelukkende på grunn av The Old Man and the Sea?

Nei, dette var kjedelige greier. Bedre lykke neste år, Svenska Akademien! I mellomtiden fortsetter jeg å ignorere den bestselgende franske forfatteren som knapt er oversatt til engelsk, langt mindre norsk. Dette er altså Patrick Modiano - årets vinner av nobelprisen for litteratur.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

31, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits