Det var en mørk og stormfull aften...

Det regner, tordner, dundrer og braker. Meteorologene snakker om en såkalt "supercelle" som bærer med seg enda mer regn, torden, dunder og brak. Mange gjemmer seg innendørs og trekker ut kontakene mens de venter tålmodig på at uværet skal blåse over. Jeg for min del nyter en kopp te og en solid dose fiksjon. Og mens himmelen blir petroleumsblå og regnet øser ned kommer de litterære assosiasjonene som perler på en snor.

Dette er sånn vær som..

  • innhyller godset Hundreds Hall i minuttene før husets poltergeist begynner å knirke seg rundt i den fallerte finstuen og Ayers-familien farer sammen i skrekk. (The Little Stranger av Sarah Waters)
  • inntar Meryton og området rundt akkurat når Elizabeth Bennett er så langt hjemmefra at det ikke er noen vits i å snu og gå hjem til Longbourn. I stedet lar hun det stå til og går hele veien til Netherfield for å se til sin syke søster, og når hun kommer frem er skjørtene hennes så gjennomtrukne av gjørme og sølevann at den snørrhovne Miss Bingley rynker på sin pikante nese og utbasunerer sin forakt for den simple Bennett-familien. (Pride and Prejudice av Jane Austen)
  • dominerer samtlige av Charles Dickens' romaner, kanskje spesielt Bleak House
  • perfekt timet øser ned over Manhattan når Scott McGrath skal undersøke en forlatt lagerbygning på Lower East Side på jakt etter spor som kan hjelpe ham å avdekke omstendighetene rundt Ashley Cordóvas dødsfall. Om natten, selvfølgelig. (Night Film av Marisha Pessl)
  • danner bakteppet for konfrontasjonen mellom Noah og Allie hvor Allie vræler at hun har ventet på Noah i syv år og at han aldri skrev til henne. Han hevder å ha skrevet hundrevis av brev og i filmversjonen kulminerer misforståelsen i filmkysset som utklasser samtlige filmyss i filmens historie. (The Notebook av Nicholas Sparks)
  • ligger i tykke lag over moene i Yorkshire når Jane forlater Mr. Rochester og Thornfield Hall etter et mislykket brullyp og et ublidt møte med det som faktisk gjemmer seg på loftet hans. (Jane Eyre av Charlotte Brontë)
  • setter sitt preg på skogene rundt Sleepy Hollow hver gang den hodeløse rytteren finner det for godt å skille en stakkars landsbyboer av med hodet hans/hennes. (The Legend of Sleepy Hollow av Washington Irving)
  • romantikeren Marianne Dashwood synes det er helt greit å gå ut i for å hylle livet, naturen og kjærligheten for så å skade ankelen sin og bli reddet av en viss Mr. Willoughby. Førstnevnte har utelukkende edle hensikter, den andre.. ikke så mye. (Sense and Sensibility av Jane Austen)
  • er det viktigste (og eneste) premisset i romanen Snoopy aldri blir ferdig med.

 Pass deg, Marianne! Både for uvær og kappekledde menn som reker rundt på moene og redder unge frøkner som deretter dumpes på lumpent vis.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits