I Kurts ånd - om Nirvanas innlemmelse i Rock and Roll Hall of Fame

Tidligere denne uka ble Nirvana høytidelig innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame med en seremoni i Barclays Center i Brooklyn, New York. Selv om også Kiss og Hall & Oats skulle få denne æren, så var alles øyne rettet mot Krist Novoselic og Dave Grohl da Nirvana skulle gjenforenes på scenen etter 20 år. På forhånd hadde mye av spenningen knyttet seg til hvem som skulle fronte bandet i Kurt Cobains fravær, og diskusjonen handlet i stor grad om hvorvidt en kvinne skulle få denne æren. På torsdag kveld viste det seg at ikke bare én, men fire kvinner fikk være Nirvanas frontfigur for en kveld: Joan Jett, Kim Gordon fra Sonic Youth, St. Vincent og Lorde. Alle personlig plukket ut av Novoselic og Grohl selv.  

Ikke bare var det sprekt av Novoselic og Grohl å la fire kvinner tolke Kurt Cobains legendariske låter på scenen, det var også interessant å se hvordan de gjorde sangene til sine egne. Det var tydelig at alle hadde et sterkt forhold til Nirvana, og de leverte hver sine låter med respekt, overbevisning og et personlig preg. Joan Jett fremførte grungehymnen "Smells Like Teen Spirit", Kim Gordon "Aneurysm, St. Vincent gjorde "Lithium" (som hun også har covret på scenen tidligere) og Lorde avsluttet med "All Apologies" med de øvrige artistene på gitar. 

Artistene leverte en konsert Kurt Cobain verdig. Likevel var flere musikkjournalister og Nirvana-purister skuffet dagen derpå. Spesielt Lorde fikk hard medfart fordi hun angivelig er "for ung" og for "pop-orientert" til å yte Nirvanas låter rettferdighet. Selv tror jeg Kurt Cobain ville ha likt tanken på at en blek 17-åring fra Takapuna, New Zealand tolket låtene hans ved Nirvanas innlemmelse i tradisjonsrike Rock and Roll Hall of Fame.

For hvem var det som lyttet til Nirvana for 20 år siden? Det var ikke først og fremst musikalske forståsegpåere i 30-åra som Cobain selv sannsynligvis ville hatet. De som kunne relatere til de harde gitarriffene, de punkete overtonene og de angstfylte tekstene var ungdommer. Ungdommer på Lordes alder som var usikre, sinte, kreative og på evig jakt etter seg selv. Ungdommer som formet et sterkt bånd til musikken til en mann de aldri hadde møtt og ville starte sine egne band i garasjen til foreldrene. Ungdommer som bare ville gjøre sin egen greie og som så på Kurt Cobain som en likesinnet.

Et av kriteriene for å bli innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame er at det skal ha gått minst 25 år siden det aktuelle bandet/artisten slapp sin debutplate. Nirvana kom altså inn i Hall of Fame på første forsøk. Jeg tror Cobain ville likt at en 17-åring sto på scenen i en institusjon hvis blotte natur ekskluderer ungdom. Selv om Nirvana allerede var historie da Lorde ble født, så betyr ikke det at hun relaterer mindre til låtene eller Cobains budskap. Det samme gjelder de øvrige artistene som til sammen representerer et stort aldersspenn. Kim Gordon er 60 år, Joan Jett er 55 og St. Vincent er 31, og de gjorde alle gode versjoner av de kjente låtene. Nirvana er for alle, uansett alder. 

Mye av kritikken mot Lorde går på at hun er for ung og ikke har "gjort seg fortjent" til å tolke Kurt Cobains legendariske låter. Vel, Krist Novoselic og Dave Grohl hadde selv plukket henne ut og de har vel strengt tatt "gjort seg fortjent" til å gjøre akkurat hva de vil. Ordene Novoselic introduserer henne med sier alt: "she's intense and passionate, so she's perfect for the job". Det ble en oppvisning fullstendig i Kurt Cobains ånd.

---

Og her er den - Lordes tolking av "All Apologies":

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits