Rockens siste store ikon - om Kurt Cobain

I'd rather be hated for who I am, than be loved for who I'm not.
-Kurt Cobain 

I disse dager er det 20 år siden Kurt Cobain begikk selvmord i sitt hjem i Seattle, bare 27 år gammel. Med det gikk grungens store virtuos og en av 90-tallets største rockestjerner inn i historien som et medlem av den beryktede 27-klubben, men også som en av de mest epokedefinerede musikerne fra det 20. århundret. Selv var jeg bare 10 år da Cobain skjøt seg, men forsto likevel at det hadde gått et skrell gjennom musikkverdenen. I dag, 20 år senere, er Cobain et myteomspunnet ikon og en musikklegende av de sjeldne.

Kurt Cobains karriere startet på 14-årsdagen i 1981. Onkelen hans ga ham valget mellom en sykkel og en gitar. Kurt valgte gitaren, og ganske snart kunne han spille Led Zeppelins "Stairway to Heaven". Noen år senere møtte han Krist Novoselic, og sammen startet de Nirvana i 1987. Flere trommeslagere var innom bandet i løpet av de første årene, og i 1990 sluttet Dave Grohl seg til Nirvana på permanent basis. Debutalbumet Bleach kom i 1989 før legendariske Nevermind fulgte i 1991 og In Utero i 1993. Nirvana brukte altså få år på å erobre grungescenen, ikke bare i hjembyen Seattle, men også i verden generelt.

Til tross for den enorme suksessen var Kurt Cobain alltid en motvillig stjerne. Han var introvert og stille, og konsentrerte seg alltid mer om kunsten enn stjernestatusen. Store deler av sitt liv var han dessuten plaget av uavklarte magesmerter som etter hvert førte til sterk rusavhengighet og misbruk, og han hadde et stormfullt ekteskap med Courtney Love. Dette hemmet imidlertid ikke låtskrivingen hans, som var både unik og banebrytende. På mange måter var han med på å skape den litt skitne og skranglete gitardrevne stilen som var grungen på 80- og 90-tallet. Ifølge Charles R. Cross, musikkjournalisten som skrev biografien Heavier than Heaven og kjente Cobain bedre enn de fleste, så drømte Nirvana-frontfiguren om berømmelse og annerkjennelse, selv om han i media fremsto som om han ikke gjorde det. Han var enormt flink til å forme og kontrollere sitt budskap, noe som manifesterte seg tydeligst i de angstdrevne, konfronterende og tidvis vage tekstene hans.

I dag har Cobain for lengst oppnådd legendestatus. Han er ikke den siste store rockestjernen, men til dags dato er han det siste virkelige ikonet innen rocken. Dette henger sammen med at han var stjerne i en tid som nå oppleves fjern for oss, da rocken var den dominerende musikkstilen og ble spilt på radio i alle formater. I den påfølgende internett-tidsalderen er det kjendiser i massevis, men få virkelige stjerner. I dag tar rockestjernene til Twitter for å markedsføre turneene sine, mens på tidlig 90-tall konsentrerte Cobain seg om kunsten. Han skrev fantastisk musikk og brydde seg ikke om markedsføring før det siste året han levde. 

For meg er Kurt Cobain den siste ikoniske rockestjernen på grunn av sin artistiske egenart, karisma og kapasitet som låtskriver. Han har vært død i 20 år og har fremdeles ikke blitt kunstnerisk overgått. Som musikkentusiast håper og tror jeg det vil komme flere av hans kaliber. Talenter som Kurt Cobain er imidlertid sjelden vare og hans innflytelse på rocken er uovertruffen de siste to tiårene, noe som også har forankret hans posisjon både i musikkhistorien og populærkulturen. Hans altfor tidlige død har gjort at han for alltid vil være det blonde, langhårede 90-tallssymbolet, den siste store rockestjernen og en poster boy for den beryktede 27-klubben. Han er den arketypiske plagede kunstneren i hvite solbriller som viser fingeren til kameraet, den evige tenåringsrebellen og legemliggjøringen av heroinmisbrukets pris. Han er altså mye mer enn et ansikt på en T-skjorte.

For 20 år siden var Kurt Cobain den forlorne og fåmælte figuren i slitt cardigan på MTV Unplugged. I dag er han en del av vår felles kulturarv, en rockevirtuos og et ikon.Kurt Cobain på MTV Unplugged-scenen i Sony Studios, New York den 18. november 1993. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits