Ingen Susie High School - om feminisme i "10 Things I Hate About You" (1999)

I 1999 fikk jeg en ny heltinne. Jeg var 15 år og hadde lagt tiden som Spice Girls-fan bak meg. Og vakuumet som oppsto da Sporty Spice mistet sin posisjon som mitt tenåringsidol, ble snart fylt av en annen jente - nemlig Katarina "Kat" Stratford fra Gil Jungers high school-klassiker 10 Things I Hate About You. I går var det nøyaktig 15 år siden filmen hadde premiere, men i motsetning til samtidige high school-filmer She's All That, Cruel Intentions og grufulle Varsity Blues, fremstår ikke 10 Things I Hate About You som et foreldet relikvie fra 90-tallet. Årsakene til dette er mange, blant annet koblingen til Shakespeare, det sterke manuset, den da ukjente Heath Ledgers sjarmerende smil og, ikke minst, at handlingen kretser rundt en selverklært feminist som nekter å følge andre regler enn sine egne.

Noe som kanskje ikke er åpenbart ved første gjennomsyn er at 10 Things I Hate About You faktisk er inspirert av Shakespeares stykke Troll Kan Temmes. Da Spice Girls-generasjonen skulle introduseres for Shakespeare var man imidlertid nødt til å gjøre noen endringer. 1600-tallets intriger ble drapert i et 90-talls high school-miljø, og Padua ble byttet ut med Seattle, Washington. Trollet i stykket ble til Kat Stratford (Julia Stiles), en 17-år gammel skoleelev som ikke finner seg i tull, uttrykker sine meninger uten å holde noe tilbake, leser Sylvia Plath, hater skoleball og som spiller "Bad reputation" på full styrke i bilen. I tillegg vitser hun med "the oppressive patriarchal values that dictate our education" i klasserommet og blir sendt til skolens inspektør for å forsvare seg. Kat er jenta man ønsket å være, eller jenta man kanskje allerede var. I motsetning til hennes søte og populære lillesøster, Bianca, er hun ingen "Susie High School" som er mest opptatt av dating, Prada-vesker og skoledanser.

Så når Heath Ledger entrer scenen som den mørke, mystiske og på alle måter attraktive bråkmakeren Patrick Verona, lar ikke Kat seg umiddelbart overbevise om å gå ut med ham. Kat bruker fritiden på å lese The Bell Jar og utforske sin egen feminisme. For henne er den ikke et skalkeskjul, og den er heller ikke av den snille sorten. Kat er regelrett sint på verden, av og til på grensen til det ufordragelige. Guttene på skolen refererer hun til som "unwashed miscreants", og Patrick er intet unntak. Kat er det motsatte av den tradisjonelle sjarmerende high school-heltinnen, for hun er ikke interessert i å få seg en date til skoleballet. I stedet drømmer hun om college og å utforske livet på sine egne premisser.

Det er interessant at det har gått 15 år siden 10 Things I Hate About You hadde premiere, og fremdeles er Kat Stratford den mest annerkjente og elskede selverklærte feministen i en ungdomsfilm. Det har riktignok dukket opp mange kvinnelige heltinner med feministisk tilsnitt de siste årene, men de er som regel et tydelig produkter av bøkene de er adaptert fra, altså dystopiske thrillere med hardslående kvinnelige karakterer for travelt opptatt med å redde verden til å ta et selvstendig valg hva egen identitet angår. Jeg har all mulig respekt for Katniss Everdeen og Tris Prior, men Kat Stratford er i en klasse for seg når det gjelder å ha et bevisst forhold til egen identitet og holdninger. Det er ikke mange tenåringsheltinner som refererer til Bikini Kill, Simone de Beauvoir og The Feminine Mystique, eller som kaller Hemingway for en "abusive white-male alcoholic who hung around with Picasso trying to nail his leftovers". Vel talt, Kat.

Det er klart, også Kat senker guarden med tiden. Det er jo fortsatt en high school-komedie det er snakk om. Like fullt, selv om noe av handlingen og tematikken kan virke enkel og pastellfarget, så skinner Kats filosofi igjennom hele tiden. Og den er god. Som hun selv sier, "I'm a firm believer in doing things for your own reasons and not someone else's". Hun holder tilbake når Patrick forsøker å presse henne til å gå på skoleballet, og med tiden viser det seg også at intuisjonen hennes har helt rett. Selv om hun får sin lykkelige slutt, så er hun fortsatt seg selv, og det gjør karakteren Kat til en mye mer tilgjengelig og troverdig karakter enn den mer tradisjonelle "Susie High School" som hun forakter så mye.

10 Things I Hate About You introduserte feminisme for et mainstream publikum. Filmen portretterer en tenåring med sterk tro på sin egen feminisme og identitet. Hun har "skjønt" det, og samtidig ikke. Mest av alt forsøker hun bare å finne ut av ting. Gjør vi ikke alle det?Julia Stiles som Katarina "Kat" Stratford i 10 Things I Hate About You. 

2 kommentarer

Marita

05.04.2014 kl.14:11

Ah, hvilke minner... Jeg elsket den filmen! Det samme gjorde min canadiske venninne Tifanie. Vi så den noen ganger, identifiserte oss veldig med Kat, og følte oss som feminister litt hevet over mange av de andre...;-)

indiehjerte

05.04.2014 kl.16:59

Marita: Godt å høre at det er fler av oss Kat-jentene! Jeg elsker fremdeles denne filmen betingelsesløst og ser den fra tid til annen. Og Kat er fortsatt kjempekul. Så klart!

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits