Tre irske! - litteraturtips på St. Patrick's Day

I helga var jeg litt irsk. Jeg deltok i den tradisjonelle St. Patrick's Day paraden i Oslo sentrum og drakk øl på the Dubliner. Og ikke minst, jeg tilbragte to kvelder på den irske litteraturfestivalen "Irrgrønn" på Litteraturhuset. Det var en sann fornøyelse å sitte blant støvete bøker, irer, nordmenn, samt en og annen amerikaner og høre forfattere som Aifric Campbell, Belinda McKeon, Paul Lynch, Donal Ryan og Anne Enright lese fra bøkene sine og snakke om irsk litteratur. Anne Enright ble umiddelbart min nye heltinne. Da jeg passerte henne med noen få centimeters klaring på vei ut etter samtalen, så var det ikke uten å avgi et bittelite gledeshvin. Så fikk jeg øye på Donal Ryan og hvinte enda mer. Av og til er det hardt å være litteraturnerd.

I anledning St. Patrick's Day (som altså er i dag), så tenkte jeg at det er på sin plass å trekke frem tre irske favorittbøker:

James Joyce - A Portrait of the Artist as a Young Man
Selvfølgelig måtte den med. Boka jeg brukte ni måneder på å fordype meg i mens jeg skrev på masteroppgaven er fortsatt noe av det aller beste jeg har lest. Historien følger Stephen Dedalus gjennom oppveksten i et katolsk hjem i Dublin rundt forrige århundreskifte. Han leter etter seg selv i et irsk samfunn som han ikke føler seg helt hjemme i på grunn av religiøse og politiske normer og konvensjoner. Boka merkes av Joyces karakteristiske "stream-of-consciousness"-stil, og man føler at man befinner seg inne i Stephens hode mens han slites mellom familiens forventninger til ham og hans eget ønske om å bli kunstner. Et av litteraturhistoriens fineste scener inntreffer på stranden ved Howth hvor Stephen blir vitne til at en ung jente vader i vannkanten - et syn som trigger hans kunstneriske oppvåkning og avgjørelse om å forlate Irland for å leve som kunstner i utlandet. Boka er forholdsvis kort, men merkes av et tidvis krevende språk. Les den likevel, det er så ekstremt verdt det!

For en tid tilbake skrev jeg en liten tekst om scenen ved Howth. Den kan leses her.

Oscar Wilde - The Picture of Dorian Gray
Enda en favoritt. Jeg har lest Oscar Wildes eneste roman flere ganger, og den gjør like sterkt inntrykk på meg hver gang. Historien dreier seg om Dorian Gray, en ung mann som får sitt portrett malt av kunstneren Basil Hallward. Hallward er fascinert av Dorians vakre utseende og mener at det er så uovertruffent at det vil inspirere en ny kunstretning. Dorian møter så en venn av Hallward, Lord Henry Wotton, som overbeviser ham om at det eneste det er verdt å leve for i verden er skjønnhet og sanselige opplevelser. Når han innser at også hans skjønnhet med tiden vil blekne, blir Dorian svært engstelig og bestemmer seg for å selge sjelen sin for at portrettet av ham skal eldes i stedet for ham selv. Ønsket hans går i oppfyllelse og mens han vier sitt liv til dekadense og sanselige utskeielser, blir portrettet som eldes i stedet for ham en påminnelse om hva hans handlinger gjør med sjelen hans i negativ forstand. Dorian Gray er gotisk litteratur i sjangerens reneste form, og med en tematikk som kan minne om Faust. Atmosfærisk, gripende og fascinerende lesning.

Donal Ryan - The Spinning Heart
Ryan var et av høydepunktene på "Irrgrønn"-festivalen, for The Spinning Heart er den beste boka jeg har lest hittil i 2014. Forfatteren var for meg et ubeskrevet blad før jeg leste debutromanen hans for en drøy måned siden. Den sto på langlista til Man Booker-prisen i 2013, og med god grunn. Ryan har nemlig en utrolig god teft for de ulike dynamikkene i samfunnet han tilhører, samt en helt unik og tydelig irsk stemme. Historien finner sted i 2008, i en liten landsby i et Irland preget av finanskrise og resesjon. Hvert kapittel representerer én landsbybeboer og hans eller hennes perspektiv, og én av karakterene er bindeleddet mellom de ulike historiene. Alle karakterene er usikre og avventede hver på sin måte mens de forsøker å finne sin plass i en omskiftelig verden - alle har hjerter som spinner. Resultatet er en mosaikk av drømmer og skjebner, og hver enkelt karakter er et lite fragment i et lokalmiljø som befinner seg i en slags sjokktilstand. En av de beste debutromanene på lenge!

Happy Paddy's Day!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits