Gamle kamper om igjen - om massemønstringen på Kvinnedagen

I går var det Kvinnedagen, og jeg gikk i tog. Hovedparolen var "Nei til reservasjonsretten" og det var over 10 000 av oss. Det var som å reise tilbake i tid - til 70-tallet da da abortloven ble kjempet frem. Nå, 40 år senere, må vi forsvare den.

Litt før klokka tre drar jeg ned til Youngstorget for å kjempe gamle kamper om igjen på en dag som fortsatt er viktig å markere. Bussen ned til byen er full av røde strømper, banner og engasjement, og en usjarmerende mann finner det opportunt å telle "feministfitter" mens han peker dem ut for kjæresten sin. Jeg, for anledningen iført rødt skjørt, blir talt som nummer tre. På facebook harselerer menn med Kvinnedagen med "humoristiske" kommentarer om at kvinner flest heller bruker lørdagen sin til å gå på shopping fremfor å gå i tog. Det er ikke morsomt, det er bare trist. Det er kanskje ikke ren misogyni, men det vitner likevel om holdninger som for lengst burde vært utgått på dato.

De likegydlige holdningene er mange, og man finner dem også blant kvinner. På Kvinnedagen i fjor snakket jeg med ei jente i 20-åra som fortalte at hun ikke kunne forstå hvorfor vi fortsatt markerer denne dagen. "Det handler jo bare om en masse rettigheter vi kan ta for gitt", sa hun. Denne uttalelsen gjorde meg både skuffet og trist, for hvor hadde vi vært i dag om ikke noen hadde kjempet for kvinners rettigheter gjennom mange, mange år? I dag står vi på skuldrene til både suffagretter og 70-tallsfeminister. Samfunnet vårt ville sett helt annerledes ut uten dem, og det er det dessverre mange som glemmer.

Dette til tross, i år var det ingen som snakket om at Kvinnedagen har utspilt sin rolle. Når man i 2014 blir nødt til å hente frem igjen parolene fra 70-tallet, så er det et vitnesbyrd om at det er noe alvorlig galt med måten regjeringen håndhever fundamentale kvinnerettlgheter på. Alle kvinner har rett til å bestemme over egen kropp og eget liv uten at en lege skal gjøre abort skambelagt og vanskelig. Reservasjonsretten er intet annet enn drivstoff for en tidsmaskin som tar oss tilbake til fortiden.

Og det er derfor det engasjerer. Vi som vokste opp med Gro som landsmoder kan knapt tro våre egne ører når vår første kvinnelige statsminister på 18 år mener engasjementet på årets Kvinnedag er "spesielt". Hun selger rettighetene våre på billisalg og lar oss få kjøre Segway som kompensasjon. Og når regjeringspartiene hevder at Norge er "ferdig likestilt", så er det på høy tid at de begynner å tenke nytt.

Derfor engasjement. Derfor massemønstring. Kall meg heller feministfitte enn likegyldig!

Youngstorget i går. Takk til alle som stilte opp!

2 kommentarer

:-)

10.03.2014 kl.10:16

Gratulerer med dagen!

Og er vel en meget spesiell statsminister vi har fått også ;-)

indiehjerte

10.03.2014 kl.12:40

Ja, det skal være sikkert!
Gratulerer med dagen på etterskudd til deg også :)

:-)

10.03.2014 kl.14:05

Tusen takk :-) Er jo man(n)dag i dag ;-)

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits