Noen sannhetens ord - fortalt av Shoshanna Shapiro

I hver sesong av Girls kommer en av disse episodene som bare er ren og skjær poesi. Lena Dunhams eminente serie er nå inne i sin tredje sesong i USA, og den siste ukas episode, Beach House, er sesongens foreløpige høydepunkt. Og det er takket være den skarpe tungen til konstant rosakledde Shoshanna Shapiro.

Det var uunngåelig. Marnies nøye planlagte helg i et Moonrise Kingdom-aktig strandhus i the Hamptons var dømt til å slå feil allerede før hun var ferdig med romfordelingen. Helgen som skulle brukes til lange middager og dype samtaler over rødvinsglass  var nok aldri mer enn et selvbedrag. For det er med Hannah, Jessa og Shoshanna vi har å gjøre, og de kan være både selvsentrerte og umedgjørlige, særlig etter en lengre periode hvor de egentlig ikke har stått hverandre spesielt nært. De går ikke med på å være levende rekvisitter i Marnies terapautiske helg på stranden, komplett med planlagt "healing time". Marnies manglende evne til å forholde seg til venninnene sine som tredimensjonale menneskene gjør turen til intet mer enn et pliktløp, noe Hannah er rask med å påpeke.

Så går det som det må gå. Hannah støter på noen venner, inviterer dem på besøk uten Marnies tillatelse, og ja, det er masse alkohol involvert. En liten stund så alt ut til å gå bra. Hannah og Marnie har en rødvinsindusert forsoning, og alle problemene dem imellom ser ut til å løse seg uten at noen av dem måtte kaste ønskelapper inn i leirbål. Så går Marnie over streken med sin Instagram-aktige perfeksjonisme og krever for mye av venninnene sine. Helvete bryter løs og Shoshanna er showets stjerne.

Det er så deilig når Shoshanna trår ut av skyggen og gjenerobrer sin posisjon som seriens kanskje aller beste karakter. Jenta som alltid synes å være innhyllet i en pastellsky ruller ut de store kanonene når hun forteller Hannah, Jessa og Marnie akkurat hva hun mener om dem med en innlevelse og oppriktighet som har ligget og dirret under hennes mer eller mindre transparante overflate i lengre tid. Shoshanna har brukt mesteparten av tredje sesong på å re-evaluere livet sitt, og har nok tenkt på disse tingene før. Et ubetalelig øyeblikk oppstår når det helt plutselig låter fra den plysjkledde jenta i sofaen.

Om Hannah: "You're a fucking narcissist. Seriously, I've never met anyone else who thinks their own life is so fucking fascinating. I wanted to fall asleep in my own vomit all day listening to you talk about how you bruise more easily than other people".

Om Marnie: "Can you chill the FUCK out about dinner? Seriously, that duck tasted like a used condom and I want to forget about it".

Om Jessa: "What is that, some AA bullshit? Seriously, Jessa goes to rehab for five fucking seconds and we all have to listen to everything she comes up with".

Om alle: "You guys never listen to me. You treat me like I'm a fuckin cab driver. You have entire conversations in front of me like I am invisible. Sometimes I wonder if my social anxiety is holding me back from meeting the people who would actually be right for me, instead of a bunch of fucking whiny nothings as friends".

Girls er sjelden bedre enn når Lena Dunham, Jenni Konner og Judd Apatow alle bretter opp ermene og skriver en episode sammen. Få andre kan ta en chick flick-klisjé som vanskelig venninnedynamikk og maksimerer alle spenninger og konfliketer karakterene imellom med en slik humor og snert som denne trioen kan. Og stillheten som oppsto etterpå? Den var så trykkende at man nesten kunne høre lyden av et gammel vennskap som rives mot et råkostjern.

Hva nå? Glir de fra hverandre? Nei, dette er jo en TV-serie.Shoshanna Shapiro, utsøkt portrettert av Zosia Mamet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits