Alt for vitenskapen! - om "Masters of Sex"

"Vi gjør det for vitenskapen" er en setning som ytres i nesten hver episode av Showtimes nye serie Masters of Sex. Tvetydigheten i dette utsagnet er påfallende når det kommer ut av munnene til Virginia Johnson (Lizzy Caplan) og William Masters (Michael Sheen), pioneerer innenfor seksualforskningen på 50-tallet. På en tid da tradisjon, moral og kyskhet sto sterkt, forsket de på menneskelig seksualitet, godt hjulpet av frivillige personer som var villige til å stille sine kropper til disposisjon for vitenskapens skyld. Det blir bra TV av slikt.

Det var en tid da gynekologer måtte leie seg et kikkehull i et bordell for å gjøre observasjoner som skulle danne grunnlaget for en sex-studie. Slik var det i hvert fall for dr. William Masters, gynekolog ved Washington University i St. Louis. Studien hans får imidlertid et ekstra løft når den tidligere nattklubbsangeringen Virginia Johnson entrer scenen som hans sekretær, og etter hvert forskningsassistent. Han er stiv, avmålt, men svært dyktig i sitt fag. Hun er smart, frilynt, og ikke minst, svært seksuelt erfaren sammenlignet med sine 50-talls medsøstre. Han lever i et tilsynelatende lykkelig, men kaldt ekteskap med en vakker kone som er konstant lei seg for at hun etter alt å dømme er infertil. Virginia, på sin side, er skilt to ganger og mor til to barn som hun jobber hardt for å forsørge på egen hånd. Til felles har de at de begge er drevet av ambisjoner og et brennende ønske om at studien de jobber med skal føre til et gjennombrudd i seksualforskningen, til tross for at de sliter med å bli tatt på alvor av sine omgivelser.

Serien skildrer 50-tallet på en svært troverdig måte. Estetikken kan sammenlignes med Mad Men, for her er både hatter, kjederøyking, a-formede skjørt og hornbriller. Også 50-tallets tankesett er godt skildret, noe som er enda viktigere for seriens kredibilitet. Vi møter tenåringsjenter som drømmer om å gifte seg og bli den perfekte husmor, mennesker som lar seg sjokkere over at Virginia har vært gift to ganger, tanker om at man har sviktet sin mann hvis man ikke er i stand til å bli gravid, og idéer om at man er en avviker hvis man velger å ikke innordne seg etter det etablerte "systemet". Det knyttes et sett med regler både til kjønn og seksualitet, noe som tas opp og problematiseres i Masters of Sex. Man trekker på smilebåndet av det gifte paret som har sovet ved siden av hverandre i et halvt år og ikke forstår hvorfor de ikke blir gravide, mens man gisper i forbløffelse og avsky når Masters blir kontaktet av en homofil kollega som trenger hans hjelp til å bli "kurert".

Seriens store stjerne er Lizzy Caplan i rollen som Virginia Johnson. Hun er et friskt pust mot det konservative bakteppet, og et livlig og dynamisk motstykke til Michael Sheens introverte og kjølige William Masters. Hun er morsom, spontan og seksuelt frigjort, men med et alvor under overflaten. Hun har rikelig med emosjonell bagasje og erfaringene hennes har gjort at hun ikke er naiv. Som aleneforsørger for to små barn er hun seg sitt ansvar bevisst, derfor arbeider hun hardt for å oppnå goder som det ikke er noen selvfølge at kvinner i USA på 50-tallet skal ha, som for eksempel en fruktbar yrkeskarriere. Fra å være dr. Masters' sekretær avanserer hun derfor fort til å bli hans forskningsassistent og senere partner. For Virginia er det nemlig noe helt annet å hente i det hele. Mens Masters higer etter æren og berømmselsen som ligger i dét å legge frem et banebrytende forskningsresultat for sine kolleger, er Virginia rett og slett ute etter en skikkelig jobb, karriere og liv. Derfor er hun også villig til å gå de ekstra meterne, selv om det kan komme til å kompromittere hennes og Masters' profesjonelle forhold.

Masters of Sex er en velspilt og vellaget serie om en tid som ikke ligger så langt bak oss målt i år, men som er flere lysår unna når det gjelder kunnskaper om og holdninger til seksualitet og kjønnsroller. Aller best er den når spenningen og dynamikken mellom de to diametralt forskjellige hovedpersonene får stå i forgrunnen, samt når grenser krysses og etablerte normer utfordres. Da lever serien, og hvis det fortsetter slik i kommende sesonger vil den få et langt liv.Michael Sheen som William Masters og Lizzy Caplan som Virginia Johnson i
Masters of Sex.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits