Tanker om Oscar-nominasjonene

I dag ble Oscar-nominasjonene offentliggjort i Hollywood. Cheryl Boone Isaacs, presidenten i Oscar-akademiet og selveste Thor, Chris Hemsworth, hadde trosset det grunnleggende kroppslige behovet for å bli i senga klokka halv seks om morgenen for å annonsere hvem som er nominert til de gjeve prisene. Som vanlig fulgte jeg interessert med på annonseringen og har selvfølgelig gjort meg noen tanker om nominasjonene. Tanker som jeg selvfølgelig deler med dere.

  • Hurra for Chiwetel Ejiofor for nominasjon i kategorien Beste Mannlige Hovedrolle for rollen i 12 Years a Slave. Tenk at mannen de aller fleste av oss forbinder med Love Actually og replikken "give them a quid and tell them to bugger off" har klart å vinne Oscar-akademiets gunst. Også hurra for Leonardo DiCaprio som er nominert for hovedrollen i The Wolf of Wall Street. En begavet kar som DiCaprio burde absolutt hatt en Oscar-statuett på peishylla i hvert fall én av de ørten luksusvillaene han eier, og nå får han sjansen igjen. Personlig ville jeg nominert ham for The Great Gatsby i stedet, men det er lite sannsynlig at det ville vippet vektskåla i hans favør den 2. mars. Og hvor er nominasjonen til Joaquin Phoenix for Her?
  • Apropos The Wolf of Wall Street. Det er forfriskende at akademiet velger å gi en to timer lang film om penger, orgier og dekadense såpass mange nominasjoner i de viktige kategoriene som de gjør. Både som Beste Film, Beste Mannlige Hovedrolle og Beste Regi til Martin Scorsese. Med tanke på at gjennomsnittsalderen i Akademiet er 67 år, og at de er kjente for å være noget konservative, så er det faktisk en liten sensasjon.
  • Woop woop for Jennifer Lawrence som ble nominert for andre år på rad, denne gangen i kategorien Beste Kvinnelige Birolle for American Hustle. Jeg heier på henne betingelsesløst fordi hun er en av de kuleste damene jeg vet om og fordi presserom-intervjuet hennes etter seieren i fjor var prisløst. Kanskje vi får oppleve det igjen i år. Lawrence er en favoritt i Akademiet, men det blir nok hard kniving med Lupita Nyong'o som er nominert for 12 Years a Slave. Overraskelsen i denne kategorien er Julia Roberts, nominert for August: Osage County.
  • Nominasjonene i kategorien Beste Fremmedspråklige Film bekreftet at årets vinner av Gullpalmen i Cannes, Blå Er Den Varmeste Fargen, virkelig er "for fransk" for akademiet. Årets mest pinlige og skuffende utelatelse fra lista.
  • Meryl Streep nomineres rutinemessig i kategorien for Beste Kvinnelige Hovedrolle. For all del, the Streepinator er en usedvanlig dyktig skuespillerinne, men nominasjonen for August: Osage County kunne gjerne ha vært byttet ut med Emma Thompson for Saving Mr. Banks. Men det er nok ingenting å bry seg om, for Oscaren går nok til Cate Blanchett for Blue Jasmine. Hyggelig med nikk til Judi Dench og Amy Adams i samme kategori. Stakkars Amy må nok klappe høflig for vinneren nok et år etter å ha blitt nominert for ørtende gang uten å noensinne ha fått noen pris. Når skal det bli hennes tur til å hente hjem Oscar-stauetten?
  • U2 er nominert i kategorien Beste Originale Sang for låta "Ordinary Love" fra Mandela-filmen The Long Walk to Freedom. Og de vinner nok også. Da får Bono og co nok en gyllen anledning til å understreke for en halv verden at de har møtt Mandela, at de kjente Mandela og at de faktisk var bestevenner med Mandela. Gud. Hjelp. Oss.
  • Hvis Spike Jonze ikke vinner Oscaren for Beste Originalmanus for Her, så burde vi samle en armé, reise til Los Angeles og lage bråk utenfor Kodak Theatre, Justin Bieber-style!
  • Vi må nå innse at vi lever i en verden hvor både Sandra Bullock (Beste Kvinnelige Hovedrolle) og Jonah Hill (Beste Mannlige Birolle) er dobbeltnominerte til Oscar. Kongen og dronningen av slapstick har altså klart den nesten umulige oppgaven å vinne Akademiets gunst flere ganger. I tillegg har romcom-klysa Matthew McConaughey evnet å lande en nominasjon i kategorien Beste Mannlige Hovedrolle. Jaja.. rarere ting har skjedd.
  • High fives til Michael Fassbender (12 Years a Slave) og 90-tallshelten Jared Leto (Dallas Buyers Club) for nominasjoner for Beste Mannlige Birolle. Jeg holder en liten knapp på Fassbender, men blir ikke lei meg hvis Leto henter hjem statuetten. Bradley "Hangover" Cooper må også gjerne vinne så lenge det ikke blir Jonah "Superbad" Hill. Beklager, Jonah.
  • Inside Llewyn Davis er smertelig fraværende fra kategorien Beste Film, men det er et tøft felt i år. Morsomt med nominasjon til Gravity, men jeg regner med at denne får sitt nikk i form av en (velfortjent) regipris til Alfonso Cuarón. Her er nok en dark horse i feltet, det samme er nok The Wolf of Wall Street. Det vil nok stå mellom 12 Years a Slave og American Hustle i denne kategorien i år. Og det er til å leve med.

 

Fasiten kommer på morgenkvisten 3. mars, og min oppsummering treffer internettet på ettermiddagen samme dag. Snakkes!Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits