Pensumliste for 2014

Nytt år, nye bøker. 
Tidligere har jeg klaget min nød over alle de uleste bøkene jeg har i bokhylla mi som ikke har hatt annen funksjon enn å samle støv på de ubesudlede paperback-ryggene sine. Etter en nylig overstått julefeiring har enda flere bøker kommet i hus, så jeg har altså fått mer å gjøre. Mye mer. Inspirert av Marte velger jeg derfor å gå systematisk til verks og sette opp en pensumliste. Så skal jeg forsøke så godt jeg kan å komme gjennom den før utgangen av 2014. Jeg innser selvfølgelig at målet er noget hårete da flere av disse bøkene er avskrekkende tykke, men man må jo satse!

Og her er lista:

The Luminaries av Eleanor Catton
En murstein av en roman som vant The Man Booker Prize for Fiction i 2013. Jeg er glad i Booker-prisen, og jeg har likt samtlige av vinnerene som jeg har lest. Et annet hårete mål jeg har er å få lest alle, men siden det dreier seg om snaut 50 bøker så regner jeg med at det vil ta litt tid. Jeg begynner derfor med Cattons historie om gullrushet på New Zealand på 1800-tallet. Et tema jeg ikke vet noen verdens ting om.

Autobiography av Morrissey
Denne burde jeg, som trofast The Smiths-fan, ha lest det øyeblikket den kom for salg, men det skjedde ikke. Jeg satser derfor friskt på å få trålet gjennom Morrisseys uredigerte ordflom i 2014. Forhåpentligvis er dette en uslepen diamant som jeg rekker å bli ferdig med før Morrissey lanserer romanen som han visstnok jobber med i disse dager.

Keats av Andrew Motion
Denne ble handlet inn i feberen som oppsto etter min Keats-periode i fjor vår. Jeg så biografiske Bright Star, leste diktene og brevene hans, og ble rett og slett litt høy på all things Keats. Andrew Motions anerkjente biografi har imidlertid fått stå i fred, men det skal det bli en slutt på i løpet av året. For øvrig er det svært imponerende at Motion har klart å skrive snaut 600 sider om en mann som døde i en alder av 25.

The Corrections av Jonathan Franzen
Ja, jeg innrømmer det. Jeg har fortsatt ikke lest noe av Franzen og jeg skammer meg. Denne har til og med ligget på kommoden på soverommet mitt i ett år, klar til å bli lest. Ingenting passer bedre til lange innekvelder enn en Stor Amerikansk Roman, så denne bør nok prioriteres mens det fortsatt er vinter.

Night Film av Marisha Pessl
Denne gleder jeg meg til allerede, selv om jeg enda ikke er ferdig med Pessls første roman, Special Topics in Calamity Physics. Pessl har en helt unik fortellerstil og en teft for gode mysterier. I Night Film forteller hun historien mye ved hjelp av avisutklipp, notater og andre dokumenter. I tillegg har det blitt utviklet en app som følger romanen og gir den et tilsnitt av interaktivitet. Det er et veldig kult konsept som jeg håper innfrir mine allerede skyhøye forventninger.

Vindeltorn av Tone Almhjell
Etter å a lest His Dark Materials-trilogien til Philip Pullmann har jeg blitt interessert i fantasy igjen, særlig den sorten som egentlig er rettet mot et litt yngre publikum. I fjor kom Tone Almhjell med sin første fantasyroman, som faktisk ble utgitt (og slo an) i USA før Norge. Jeg mistenker at den vil bli stor her hjemme også, for da jeg bestilte den på biblioteket fikk jeg beskjed om at det er to måneders ventetid på den. Jeg tror det er verdt å vente, og det vil jeg etter alt å dømme få vite tidlig på vårparten. 

The Bone Season av Samantha Shannon
Nok en fantasyroman, imponerende nok skrevet av en 22 år gammel britisk jente. I hjemlandet England ble den en sensasjon nesten over natten og filmerettighetene ble solgt fortere enn du kan si "Harvey Weinstein", noe som er nok til å fange min interesse. Jeg er spent på om en så ung forfatter har nok litterær gravitas når det gjelder karakter- og plotutvikling til å holde meg engasjert gjennom hele boka, men det skal jeg altså finne ut av i 2014. Ingenting ville i hvert fall glede meg mer enn om denne blir en ny favoritt i sjangeren YA-fantasy.

Bikubesong - Frode Grytten
Jeg er altfor dårlig til å lese norsk litteratur, noe som er rett ut pinlig når jeg kommer opp i diskusjoner som omhandler nettopp norsk samtidslitteratur. Skaden, som heldigvis ikke er uopprettelig, må bøtes på og det fort. Jeg starter med Gryttens Bikubesong, rett og slett fordi jeg har lest nok om denne novelistiske romanen fra Odda til å vite at jeg vil like den. Det hjelper så absolutt at Grytten er glad i The Smiths.
 
The Goldfinch - Donna Tartt
Donna Tartt er tilbake for alvor etter den litt skuffende The Little Friend fra 2002. Og hun må ha brukt tiden siden da godt, for The New York Times Book Review kåret The Goldfinch til en av de ti beste romanene i 2013. Jeg elsket Tartts første roman, The Secret History fra 1992, og jeg håper at hun har tatt med seg noe av nerven og mystikken fra denne romanen inn i The Goldfinch. Når dette blandes med kunst og reise ligger alt til rette for at jeg skal kose meg.

---

Jeg nøyer meg med å liste disse ni titlene da det må være rom for å improvisere underveis. Dessuten har jeg veldig lyst til å skrive en gledesstrålende tekst om at jeg lykkes med prosjektet mitt om et års tid. Selv om jeg anser det for å være realistisk å nå dette målet, så kan det fort bli hektisk likevel. 

Godt bokår! Hilsen Audrey og meg!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits