8 grunner til å like Morrissey

Jeg har en unik evne til å alltid komme i snakk med Morrissey-fans, antakelig fordi jeg er en selv. Forrige helg skjedde det igjen, på Greenwich Market i London. Jeg skulle kjøpe en Morrissey-kopp i en liten bod, og da jeg tittet opp så jeg rett i ansiktet på en middelaldrende kar som var the spitting image av Morrissey selv. Han la ikke skjul på at han var svært begeistret for jeg hadde valgt ut akkurat Morrissey-koppen av alle novelty-koppene han solgte, og understrekte gjentatte ganger "I'm such a huge fan, such a huge fan". Da lovsangen omsider tok slutt kvekket han spakt frem ".. but he can be a bit of a bitch sometimes, can't he?", og ja, jeg måtte si meg enig i det. Det er tross alt en av musikkverdenens løseste kanoner det er snakk om. Morrissey har nemlig aldri vært redd for å provosere, og har på grunn av dét klart å bli anklaget for alt fra rasisme til primadonna-adferd og regelrett sjikane av enkelte politiske ledere. Ja, av og til er han fullstendig på bærtur. Andre ganger har han et poeng. Men vi må aldri, aldri glemme at han er en stor kunstner. Og det er jo tross alt for all den fantastiske musikken han har skjenket oss at han skal vurderes og huskes. For samme hvor mange ganger han klarer å tråkke tærne våre både gule og blå, så må vi ikke glemme å respektere han for all den fantastiske musikken han har laget.

Fortsatt usikker? Her er 8 grunner til å like Morrissey:

  1. Han var en av de viktigste innovatørene på den engelske indie-scenen på 1980-tallet med The Smiths, og var på mange måter med på å definere sjangeren slik vi kjenner den i dag.
  2. Låtene hans er ren og skjær poesi. Tekstene hans er gjerne dramatiske, dystre og morsomme små hyllester til dødsdømte kjærlighetsforhold, ensomme nattklubber, fortidens byrde, og hverdagens små og store fengsler. Tekstene har gjort mange av låtene hans til moderne klassikere, blant annet min absolutte favorittlåt "There Is A Light That Never Goes Out". Ingen får sagt det som Morrissey. Ingen!
  3. Vokalen hans! Morrissey er i besittelse av et stort vokalspenn som gjerne beveger seg fra baryton til falsett mange ganger i én og samme låt. I tillegg synger han med en innlevelse og inderlighet som er nær uovertruffen. 
  4. Han er alltid kul på håret.
  5. Han er svært glad i dyr, på grensen til det ekstreme. Han beskriver seg selv som en dyrevernsforkjemper og har vært vegetarianer siden han var barn. Dette er en av kampsakene som tidvis gjør at han fremstår en smule sprø, men hans beveggrunner er absolutt av den noble sorten.
  6. Han er født i England av irske foreldre. "Irish Blood English Heart" der altså.
  7. Han er kontroversiell og brutalt ærlig. Noen ganger bommer han, mens andre ganger sier han det alle tenker rett ut. Og det er jo litt gøy med en provokatør.
  8. Han har uttalt dette: "Unfortunately, I am not homosexual. In techincal fact, I am humasexual. I am attracted to humans. But of course... not many". Det kan rett og slett ikke sies finere enn dette av en mann som har holdt sin seksuelle legning tett til brystet i nesten 30 år. Og med et sutbilt fuck off på slutten til haterene. Respekt.

BONUS: Under Nobel-konserten i forrige uke avsto han fra å slutte seg til de andre artistene på scenen da Mary J. Blige vrælte seg gjennom avslutningsnummeret, U2-låta "One". Så av og til vet altså Morrissey når det er lurest å bare holde kjeft.

På tross av alt tullballet han har rælet av seg til media i tide og utide gjennom tre tiår, så er jeg kjempefan av Morrissey. Kunstneren, altså. Og litt mannen.

 

Jeg har lovpriset Morrisseys poetiske tekster tidligere. Det kan leses her.

2 kommentarer

Andrea

16.12.2013 kl.17:02

Jeg synes Morrissey er fantastisk, både som kunstner og som person. Jeg lar meg ikke bli fornærmet av det han sier, for det han sier er jo kun "the hard truth". Sånn som det han sa om 22.juli og alle kyllingene som blir slaktet. Det var jo HELT klart upassende, men helt sant også. Føler dette er fakta mange ikke vil ta innover seg (fordi det er så sykt fælt...), og plutselig var "alle" enige om at Morrissey var en fæl mann, en mann de ellers aldri har hørt om.

Må si jeg ihvertfall gleder meg til mer musikk fra Moz, og forhåpentligvis gir han ut noe nytt snart! Og håper så klart på en konsert i Norge i samme slengen, det hadde jo vært fantastisk.

Flott blogginnleggingen! :)

indiehjerte

17.12.2013 kl.13:02

Andrea: Takk for fin kommentar :) Det er viktig å holde tunga rett i munnen i møte med vår kjære Moz, for han er virkelig god til å tråkke i den berømte salaten med til tider horrible uttalelser. Dessverre virker det som om de upassende utspillene hans overskygger de gode, og ikke minst all den fantastiske musikken og tekstene han har laget. Morrissey er ingen ond mann, og ofte er nok folk litt i overkant hårsåre. Uansett taler kunsten hans for seg, og det er det som alltid vil være viktigst for meg.

Ja, la oss håpe på ny musikk fra Morrissey, gjerne med påfølgende konserter i Norge. Det hadde vært topp :)

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis. Kontakt: idabren@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits