En verdig vinner

Rett etter klokka 13.00 i går trakk jeg et lettelsens sukk. Da ble nemlig Alice Munro den første canadieren og den trettende kvinnen til å bli tildelt nobelprisen i litteratur. Man skal en del år bakover i tid før man finner en prisvinner like verdig som henne.
 
Svenska Akademien har foretatt seg mye rart de siste årene hva litteraturprisen angår. Mange vil nok hevde at akademiet har som uoffisielt mål å grave frem obskure forfattere som ingen har hørt om, langt mindre lest, for så å belønne dem med en pris svært få vil være enig i at er fortjent. Legger man dessuten prisens historie under lupen trenger man ikke lete lenge for å finne tildelinger som er smått merkverdige også av andre årsaker. For eksempel har vår egen Bjørnstjerne Bjørnson fått prisen på bekostning av Henrik Ibsen. Og i 1953 hanket Winston Churchill inn en nobelpris for et lite knippe memoarer som på ingen måte kan karakteriserers som et forfatterskap verdig en heder av denne sorten. I fjor gikk prisen til den kinesiske forfatteren Mo Yan, en tildeling som balanserer på grensen til det tvilsomme. For jeg finner det smått betenkelig at man belønner et forfatterskap som støtter det sittende regimet i Kina med en nobelpris.
 
Godt er det da at Nobelakademiet i år kjente sin besøkelsestid og bestemte seg for å hedre Alice Munro - en av verdens fremste novelleforfattere. Kansje til og med den aller beste. Mitt første møte med henne var på introduksjonskurset til britisk litteratur på Blindern i 2006. Ja, for Canada er jo et commonwealth-land, må vite. Jeg leste "Walker Brothers Cowboy", og lot meg imponere over måten Munro reflekterte over livets umiddelbare og flyktige natur gjennom interaksjonen mellom en far og en datter på handelsreise langs Lake Huron. Novellen preges av alminnelige mennesker i alminnelige omgivelser, men med sin finurlige oppbygging av plottet, samt poetiske og antydende språk, avslører hun gradvis for leseren at ingenting ved historien er alminnelig. Og i dét ligger Munros geni.
 
Prisen ble mottatt med stor entusiasme også blant Munros forfatterkolleger. både Margaret Atwood, Colm Tóibín og Anne Enright var tidlig ute med gratulasjoner. Det var også AS Byatt, som via The Guardian uttrykker sin begeistring for Munro: "She has done more for the possibilities and the form of the short story than any other writer I know. You can never tell what she is going to say next - or what you the reader are going to feel next - from line to line. (...) I belong to a distinguished club of passionate admirers of Munro. We all knew that she is one of the very greatest living writers, but she has always seemed to be almost secret. Now everyone will know".
 
Personlig håper jeg AS Byatt får rett, for Alice Munro fortjener flere lesere. Mange fler!
Gratulerer med nobelprisen.


Alice Munro - vinneren av nobelprisen for litteratur, 2013.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

30, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis.

Kategorier

Arkiv

hits