Middelalder-makkverk

I går kveld følte jeg for litt enkel underholdning som avslutning på en ellers fin langhelg. Da jeg skulle velge film gikk det imidlertid katastrofalt galt, til tross for intenst research-arbeid på imdb.com. I et øyeblikks galskap falt nemlig valget på Your Highness - en film som på besnærende vis kombinerer middelalder og sverd-action med slapstick-humor av (skulle det vise seg) aller enkleste sort. Hjelpes!

Etter ca fem minutter var det klart at filmens handling i hovedsak kretset rundt noen udugelige kvasi-riddere som røyket seg steine og sa "fuck" en hel del. Legg til bløte vitser, en god slump nakenhet, hyppige drap med tilhørende prosjektil-blodsprut, samt en gal trollmann som tror drager avfødes når man har hatt sex med en stakkars jomfru som har blitt røvet vekk fra brullupet sitt - en bedrift som er smakløst titulert "The Fuckening". Tilbake står en prins med Fabio-komplekser og hans bleikfeite noksagt av en bror som blir satt til å rydde opp i spetakkelet. Legg til en over gjennomsnittet blodtørstig kvinnelig kriger på hevntokt, og kaoset er komplett.

Castingen er, mildt sagt, interessant. Filmen kan nemlig skilte med et desillusjonert skuespillerensemble som i hovedsak består av amerikanere som forsøker å snakke engelsk med britisk aksent. Jeg forsto vel egentlig at jeg ikke hadde med noen Oscar-film å gjøre da jeg så at Danny McBride tronet øverst på rollelista som slacker-prinsen Thadeous. Misforstå med rett, McBride har unektelig et komisk talent, men dette forblir uforløst ettersom han blir satt til å spille konstant stein, brutalt plassert i skyggen av ingen ringere enn James Franco! Det er ingen stor overraskelse at Mr. Franco mer enn gjerne kaster seg på sjansen til å være en del av Makkverket som er Your Highness. Jeg er fortsatt i tvil om Franco egentlig er en god skuespiller, for den Oscar-nominerte innsatsen i 127 Hours forvirrer meg litt. Men han kler faktisk rollen som muskuløs kongsyngling med hønsehjerne, tendensiøst navngitt Fabious. Zooey Deschanel, på sin side, for lov til å gjøre det hun kan best, nemlig være selve legemliggjøringen av uttrykket adorkable som den bortførte prinsessen Belladonna. Og Natalie Portman? Gudene må vite hva hun tenkte da hun takket ja til rollen som den sirene-aktige krigerprinsessen Isabel. Med Portmans navn på rollelista sikret produsentene seg unektelig litt ekstra Hollywood-gravitas, noe som likevel faller dødt til grunnen når hun presenteres for et manus som etter sigende skrevet i fylla på chartertur til Las Palmas. Jeg velger å tro at Natalie hadde et alvorlig behov for adspredelse etter å ha gjort Black Swan året før. Og som om ikke dette var nok - ordentlig shizofrent blir det når Damian "Homeland" Lewis og Charles "Game of Thrones" Dance dukker opp i mindre roller. For da - da! - ekspoloderte hodet mitt!

Så hvorfor ble jeg sittende gjennom hele filmen? Delvis fordi jeg nærer en absurd fascinasjon for filmer som er så himmelropende katastrofale at det ikke er noensomhelst sjanse for at de kan krysse målstreken med æren i behold, og delvis fordi jeg hadde et perverst behov for å vite hvordan det hele ville ende. Jeg kan avsløre at slutten, i likhet med resten av filmen, overhodet ikke er noe imponerende. Det eneste som er imponerende ved Your Highness er hvor mange synonymer manusforfatteren har klart å komme opp med for mannlige genitalier.  

 

Natalie Portman, Danny McBride og James Franco i det som antakelig er en av de dårligste filmene fra 2011.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

29, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis.

Kategorier

Arkiv

hits