"Valar Dohaeris" - om sesongpremieren av "Game of Thrones"

Endelig! Forrige søndag returnerte Game of Thrones til HBO for sin tredje sesong. De blodtørstige, drikkfeldige, konstant kåte, kranglevorne og stadig krigende kongsslektene i Westeros er tilbake på skjermen, og de plukker opp tråden nøyaktig der andre sesong sluttet. Og tråden har mange løse ender.

Når man har lest George RR Martins bøker så blir man raskt slått av hvor gigantisk persongalleriet hans er, og at det stadig introduseres nye karakterer. Nå skal det også sies at de dør som fluer, for Martin er overhodet ikke redd for å kill his babies. Tidvis er han faktisk litt for glad i massakre og blodbad, men nok om det. Når man har hatt en nesten ti måneder lang pause fra serien, så handler sesongstarten for det meste om å forsøke å plukke opp alle de løse trådene. For hvem var alle disse menneskene igjen?

Joda, vi har Jon Snow (Kit Harington) som rører rundt i villmarka nord for den sagnomsuste muren. Siden sist har han plukket opp ei sleivkjeftet wildling-jente, Ygritte (Rose Leslie). Eller snarere, hun har plukket opp han. Og i deres del av historien får vi også møte Tormund Giantsbane i norske Kristoffer Hivjus skikkelse, en spennende ny karakter, i hvert fall sett med norske øyne. Han gjør en solid innsats, og med en ganske tykk aksent som helt sikkert klinger eksotisk i amerikanske ører. I King's Landing krangler fortsatt Cersei (Lena Heady) med lillebroren (i dobbel forstand) Tyrion (Peter Dinklage), og Tyrion krangler med faren Tywin (Charles Dance). En krangel som ender med at Tywin leverer episodens beste replikk: "Oh, and one more thing. The next whore I find in your bed I'll hang!". Robb Stark (Richard Madden) og moren Catelyn (Michelle Fairley) undersøker forlatte slagmarker, sparker forsiktig borti lik og fastslår at alt var bedre før. Og Sansa (Sophie Turner), vår faste dampsel in distress, legger lyssky planer med Littlefinger (Aidan Gillen), mens Margaery Tyrell (Natalie Dormer) fortsetter sjarmoffensiven mot den infantile og diabolske kongen Joffrey (Jack Gleeson) for å få plassert sitt smukke legeme trygt i ektesengen. Og Daenerys (Emilia Clarke)? Hun er fortsatt på markedet etter en hær.

Spillebrettet er satt, og brikkene kan igjen bevege seg gjennom ti nye episoder. 

Når sant skal sies, så er den første episoden i sesong 3 en smule tam. Tyrions sarkasmer mangler sin sedvanlige snert, Daenerys er mildere og snillere enn vanlig, Robb ser ut til å ha kapitulert før den virkelige krigen har startet, og hvor i all verden er Arya (Maisie Williams), Bran (Isaac Hempstead Wright), Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) og Brienne (Gwendoline Christie)? Det er imidlertid ingen grunn til panikk, for materialet sesong 3 er basert på bærer lovnader om mye slags action, av og til av en slik karakter at selv blodfansen ikke vil være ved det. Men det er klart - en TV-adaptasjon er og blir en adaptasjon. Endringer må til for at historien skal passe til formatet, og serieskaperene har vært nødt til å gjøre vanskelige valg. 

Én av endringene jeg har sansen for dreier seg om karakteren Margaery Tyrell som har blitt videreutviklet til ære for serien. Hun er både eldre og mer tilstedeværende enn i boka, og ikke minst er hun en svært dyktig politiker. Hun tilbringer tid med barnehjemsbarn for å øke sin popularitet blant byens fattige, men samtidig lar hun ikke Cersei glemme hvem som faktisk bringer rikdom til bordet ved hoffet i King's Landing. Og Cersei ser ut til å å gå rett i den nøye planlagte fellen. En annen endring manifesterer seg i Daenerys' del av historien. Hun har nettopp ankommet Astapor hvor hun er i full gang med å kjøpslå om en hær. Etter å ha forhandlet med usympatisk innfødt, blir hun forsøkt drept av et svært skummelt vesen i form av et barn. Hun blir reddet av en fremmed som umiddelbart viser seg å være Barristan Selmy, tidligere leder av avdøde kong Roberts kingsguard. Jeg er ikke overbegeistret for hvordan han blir introdusert i sesong 3, for all mystikken rundt bokas Whitebeard blir avblåst i det øyeblikket han lar kappen falle. Vi får derfor ikke undres sammen med Dany over hvem han er og hvorfor han vet så mye, noe som vil ha stor betyding for senere begivenheter. Men så er det også en kjennsgjerning at det er lettere å skjule en karakters virkelige identitet i en bok enn på film. Derfor godtar jeg det.

Alt i alt gjorde første episode av sesong 3 det den skulle, nemlig re-introduserte oss for universet Westeros og dets karakterer. Og jeg mistenker at snøballen for alvor begynner å rulle allerede i episode 2. Følg med!

Daenerys er klar for å gå til krig. Gi dama en hær, da!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

29, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis.

Kategorier

Arkiv

hits