Oscar-betraktninger

Da var årets Oscar-nominasjoner offentliggjort. Emma Stone og årets Oscar-vert Seth McFarlane hadde stått opp grytidlig for å lese opp nominasjonslista, og krydret sågar med lettbeint og småklein komikk der det passet (og ikke passet). Jeg fulgte spent og interessert med, og er ikke snauere enn at jeg deler mine synspunkter om årets nominerte med dere.

  • Hurra for Daniel Day-Lewis, og ikke minst et aldri så lite I told you so for nominasjonen for Beste Mannlige Hovedrolle i Lincoln. Alt hr. Day-Lewis tar i blir åpenbart til gull, for han har allerede tatt hjem gullmannen to ganger tidligere. Også spennende med nominasjon til Hugh Jackman i samme kategori for rollen som Jean Valjean i Les Misérables. Da må man bare anta at han synger anstendig også. 
  • Hæ? Bradley Cooper nominert for Beste Mannlige Hovedrolle? Misforstå meg rett, jeg har ikke sett Silver Linings Playbook, og det er sikkert en strålende film. Men det er unektelig litt surrealistisk at mannen som til vanlig lager glætt popcornunderholdning (ref. Hangover) har klart å innynde seg hos Oscar-akademiet.
  • Som vanlig domineres feltet av de gode dramaene fra året som gikk, men det nikkes også til eksperimentelle Life of Pi både i kategorien for Beste Film, samt for Ang Lee i kategorien for Beste Regissør. Spennende er det også at Django Unchained dukket opp i Beste Film-kategorien, og det hadde definitivt vært en stor dag hvis en Tarantino-film kunne landet statuetten i den gjeveste kategorien. Men det skjer nok ikke i år heller, for både Lincoln og Beasts of the Southern Wild blir nok for sterke.
  • Hurra for Kon-Tiki! Jeg hadde nok egentlig ikke trodd at Joachim Rønning og Espen Sandbergs action-epos ville bli nominert, for det er risikabelt å utfordre Hollywood på deres paradegren. Mine spådommer ble imidlertid gjort til skamme, og jeg slutter meg til jubelkoret. Når det er sagt, så kommer den aldri i verden til å vinne. Michael Hanekes Amour er nok den klart sterkeste filmen i feltet, noe den har bevist ved å gå hen og bli nominert i hovedkategorien for Beste Film også.
  • Årets Kvinnelige Birolle er fylt til randen av bra damer i år, men jeg skal forsøke å predikere utfallet likevel: Anne Hathaway for hennes tolkning av Fantine i Les Misérables. Kritikerene har buzzet om det i månedsvis allerede, og tiden er nok inne for den tidligere "prinsesse på prøve" å hente hjem sin første Oscar-statuett. Akademiet har alltid vært glad i godhjertede prostituerte på film, og når de i tillegg både synger og dør i samme scene så kan vel Oscar-søknaden knapt være sterkere. Dear Anne. You died, we cried, here's your Oscar, good night!
  • Årets Mannlige Birolle arter seg i år som en slags reunion for tidligere Oscar-vinnere. Samtlige av de nominerte har vunnet tidligere, så disse gutta kan møtes på den årlige Oscar-lunsjen i forkant av utdelingen og dele røverhistorier og takketale-tips. Jeg holder en knapp på Christoph Waltz, for han er super awesome, og Philip Seymor Hoffman, ditto.
  • Hvor i all verden er det blitt av Moonrise Kingdom på nominasjonslista? Etter min mening er Wes Andersons lille perle om et ungt kjærestepar som rømmer hjemmefra og uløser en storstilt leteaksjon en av fjorårets aller beste filmer. Den har fått én fattig nominasjon, for Beste Originalmanus, men burde ha hentet nominasjoner både i skuespillerkategoriene og for Beste Regissør. Og ikke minst for Beste Film. Jeg er overrasket og indignert. Jeg merker meg også at Anna Karenina og The Hobbit: An Unexpected Journey kun er nominert i noen av de tekniske kategoriene. Men det plager meg ikke så mye.
  • Det er et stort spenn i kategorien Beste Kvinnelige Hovedrolle i år. Det er artig at tidenes eldste nominerte (Emmanuelle Riva (85) for Amour) og tidenes yngste nominerte (Quvenzhané Wallis (9) for Beasts of the Southern Wild) gjennom tidene befinner seg i én og samme kategori, og i samme år. I tillegg er flere land representert ved at australske Naomi Watts er nominert for sin rolle i spansk-produserte Lo Imposible/The Impossible og nevnte Emmanuelle Riva for tysk-østerriske Amour. Jeg holder likevel en knapp på amerikanske Jennifer Lawrence for sin rolle i Silver Linings Playbook. Hun var fantastisk i Winter's Bone fra 2010, en rolle hun også ble Oscar-nominert for. Den gang ble hun snytt av Natalie Portman, men kanskje det er Jennifers tur i år.

 

Årets Oscar-utdeling finner sted 24. februar. Det er bare å glede seg. Og hente opp popcorn-maskina fra kjellerboden. Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

29, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis.

Kategorier

Arkiv

hits