Liveblogg: "Tre Nøtter til Askepott"

Var du så opptatt med å fyllet fjeset med marsipankuler og julebrus på Julaftens formiddag at du glemte å få med deg julens høydepunkt? Ingen grunn til panikk, for jeg har nemlig liveblogget hele seansen. 

 • Åpningstitler. En gjeng med tsjekkere i klær laget av striesekker i ymse brun- og gråtoner forbereder seg til å servere kongen og hans følge stekte kyllinglår og vin fra en forgylt gral. Askepott snubler oppi en bøtte med aske. Stesøsteren Dora har iført seg hverdagssløret som et lite diskré hint om hva hun forventer av arveprinsen.
 • Stemoren tror at hun skal få Askepott vekk fra opprørstankene sine ved å la henne sortere bønner og aske. Heldigvis er en flokk med hvite fredsduer eksperter på akkurat dette, så Askepott trer på seg et slitt saueskinn og drar på ridetur.
 • Askepott forteller stallkaren at hun har sett prinsen før, og konkluderer med at hun liker hesten sin aller best.
 • Askepott rir blant snødekte trær, nynner på en liten melodi, og redder stakkars forvsarsløse rådyr fra å falle for prinsens armbrøst.
 • Prinsen og kameratene hans har på seg fargerike strømpebukser, men hevder likevel med at det er Askepott som er det lille barnet blant dem. 
 • Askepott stikker av med hesten som selv stallkaren er redd for, og når den vender tilbake til sine eiere er den snill som et lam.
 • Kongen påstår overfor stefamoren at prinsen er svært opptatt av naturstudier. Stemoren inviterer seg selv og datteren på slottsball ved å referere til en drøm hvor Hans Majestet hadde "smilt og vært så vennlig" mot dem. Kongen gis ingen anledning til å si nei. 
 • Kongen ber prinsen om å gifte seg, for når man er tronarving er det ingen vei utenom.
 • Stemoren MÅ ha himmelblå sateng og kantebånd av gull. En kusk som kun har en vag forestilling om hva dette er blir sendt for å skaffe godsakene. Han lover å ta med det som detter ned på nesa si tilbake til Askepott.
 • Prinsen, som har møtt opp til familieråd iført gullhatt, hevder med rette at ballet blir en mannejakt. Kongen har på seg to kjoler og mener at den tonen ikke passer seg. 
 • Kusken forærer Askepott tre nøtter, stemoren erklærer nesevist at de passer til et ekorn og drar til byen for å handle smykker en masse.
 • Askepott innrømmer overfor ugla si at hun gjerne skulle ha sett prinsen likevel. Så detter en nøtt i gulvet og blir til en jegerdrakt komplett med parykk og strømpebukse med kristtorn på.
 • Askepott blander seg inn i det kongelige jakten med sin høyst ordinære armbrøst, og vinner en glorete ring man kan finne maken til på Fretex. Prinsen og hans følge innbiller seg av en eller annen grunn at hun er en mann. Prinsen er altså skarpskytter uten å være skarpsynt.
 • Stemoren og Dora ifører seg noe som ser ut som avlagte kostymer fra 70-tallsversjonen av Star Wars, og er klare for slottsball. Stemoren matcher pelskåpe med paraplyhatt, og forventer å bli tatt på alvor når hun så setter Askepott til å sortere bønner og linser. Askepott blir igjen reddet av sorteringsglade duer.
 • Askepott trenger en ballkjole, og beleilig nok befinner den seg inne i nøtt nummer to. I tillegg til en rosa utgave av kappen til the Grim Reaper.
 • Slottet er fylt til randen med gifteklare damer fra fjern og nær. Flere mødre har sågar satset på oddsen og tatt med alle sine åtte døtre. Prinsen, for anledningen kledd i hvite strømper og ballerinasko, ser forståelig nok ut som et surt oppstøt. Dronningen tvinger ham til å danse og en diger dame røsker han til seg og feier golvet med ham. Dora er en somplepave, men tar igjen det tapte med å lire av seg kleine sjekkereplikker når hun endelig får sjansen til å danse med prinsen. "Jeg kunne danset med Hans Majestet til verdens ende". Kongen liker å se prinsen svette litt. Prinsen selv vil heller felle trær (!) enn å danse mer.
 • Askepott våger seg inn. Hun har et slør foran ansiktet som hun nesten snorter inn i nesa hver gang hun ånder inn. Likevel synes prinsen at hun er den vakreste jenta på ballet, og vil gifte seg med henne etter fem minutters bekjentskap. Askepott spiller hard to get, og krever at han løser en gåte først. Hun løper ut, og en gjeng med strømpebuksekledde menn løper etter. Hun mister skoen og forsvinner til hest i mørket.
 • Prinsen leter etter "den vakre prinsessen" på gården til stemoren, og krever å få se alle kvinnene som er til stede. Stemoren og Dora utnytter situasjonen og stjeler kappen til Askepott. Dora synes åpenbart at å lure prinsen til å forlove seg med henne er en god forutsetning for et ekteskap, og forsvinner i en slede.
 • Alle leter etter Askepott. Kjøkkengutten sjekker i peisen.
 • Dramatisk innhenting av slemmingene. Sleden til stemoren og Dora velter i et iskaldt lite vann. Til pass for dem. Omsider skjønner Prins Naiv at han er blitt lurt.
 • Freidige Askepott ifører seg brudekjolen som kom ut av den tredje nøtta, og hjelper prinsen med å løse gåten. Prinsen innser at han må SPØRRE henne om hun vil gifte seg med han i stedet for å ta det for gitt. Hatter kastes i været.
 • Askepott og prinsen rir over snødekte jorder i matchende hvitt og sølv, på matchende grå og hvite hester. Læreren minner prinsen på at han har glemt historietimen.
 • Konec! Slutt!

 

Puh, da var det overstått. GOD JUL!

2 kommentarer

Hilde

24.12.2012 kl.14:46

Fikk bare sett filmen fram til stemora tok på paraplyhatten, så det var kjekt med en liveblogg:) Når det gjelder det slitte saueskinnet Askepott tar på seg helt i begynnelsen; ville det ikke ha vært varmere for henne om hun hadde hatt det "på vranga"? Ser for meg at ulla er varmere enn skinnet - men det er kanskje bare meg...?

indiehjerte

25.12.2012 kl.20:14

Hilde: Der er du definitivt inne på noe. Det er jo en grunn til at vi strikker oss ullgensere av ulla og ikke skinnet. Men uansett har jeg lite tro på at saueskinnet til Askepott varmer henne noe særlig, for det henger altforfor løst. Men det har kanskje ingen betydning? Jeg vet ikke..

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

29, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis.

Kategorier

Arkiv

hits