En tragedie i beste sendetid

Rundt klokka 22.00 på NRK1 i går kveld, inntraff en TV-tragedie av astronimiske proposjoner. Den yngste av Crawley-søstrene, Lady Sybil, døde en brå og dramatisk død i en scene breddfull av melodrama da hun ikke overlevde komplikasjonene som oppsto under fødselen av sin og Tom Bransons datter. En mørk sky henger over Downton Abbey, og den vil bli hengende lenge.

Takket være de sedvanlige og frantiske frampekene som preger nær alle episodene av Downton Abbey, så forsto jeg allerede tidlig i episoden hva som var i ferd med å skje. Sybil følte seg ikke bra, og Dr Clarkson mistenkte at hun hadde utviklet eklampsi, som er en langt fremskreden svangerskapsforgiftning. Dette slo selvfølgelig ikke jarlen av Grantham seg til ro med, og sendte bud på en snobbete lege som øyeblikkelig satte igang med å si den mangeårige familielegen midt imot. Og som Lady Mary observerte: det er aldri bra når leger krangler. En velskapt datter ble født, men familielykken ble kortvarig for det politisk engasjerte, irsk-engelske paret Tom og Sybil. Crawleyene forsto raskt at de skulle ha hørt på Dr Clarkson da yngstedatteren brått hev etter pusten i voldsomme kramper, før hun døde i sin manns armer i en av de mest hjerteskjærende TV-scenene i engelsk kostymedramas historie. Tragedien var et faktum. Den beste og snilleste av Crawley-søstrene var død, bare 24 år gammel.

Til tross for at året har blitt 1920 i den populære engelske TV-serien, så døde den politisk engasjerte, moderne Lady Sybil en svært viktoriansk død. Voldsom og uventet, og ikke minst forferdelig urettferdig. Det er dessuten typisk viktoriansk at den snille, gode, og rettskafne jenta dør symbolsk som for å straffe de mindre hederlige, og mer tydelig feilbarlige menneskene som har preget hennes liv. I en av episodens avsluttende scener står søstrene Mary og Edith sorgtunge ved sin døde lillesøsters seng. Det familiære traumet ligger tykk som tåke i rommet, men de kunne like gjerne befunnet seg i hvert sitt rom, eller for den saks skyld, på hver sin planet. Edith spør "tror du vi vil komme nærmere hverandre etter dette?", og pragmatiske Mary svarer "det tviler jeg på". For hvordan skal de klare seg videre uten Sybil til å megle i deres små og store, og ofte smålige feider? Det er som å se Goneril og Regan sørge over Cordelia i Shakespeares King Lear

Familien Grantham går nå en vanskelig tid i møte. Dowton Abbey er drapert i svart for jenta som gjerne kledde seg i bukser, kjempet for kvinners rettigheter, lærte å lage mat av godsets kokke, var sykepleier under 1. verdenskrig, og som mest av alt ville løsrive seg fra sin aristokratiske bakgrunn. Jeg hadde store forventninger til Sybil, og nå står Tom Branson alene tilbake. Med en liten datter som uten tvil kommer til å bli brukt som en vektstang når den politiske og religiøse konflikten mellom ham og svigerfaren tetner til. 

Farvel da, Sybil. Du var alltid min favoritt.Jessica Brown Findlay som Lady Sybil Crawley (senere Branson) i Downton Abbey.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

29, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis.

Kategorier

Arkiv

hits