Herskap og tjenere - om "Downton Abbey"

O lykke!
Kostymebonanzaen Downton Abbey er tilbake på TV-skjermen etter 10 måneders fravær, og vi er allerede godt og vel inne i tredje sesong på NRK1. Året er blitt 1920, og vi møter Crawleyene igjen idet de har støtt på finansielle problemer som innebærer at de kan bli nødt til å selge godset. Fremtidsutsiktene for lorden av Grantham (Hugh Bonneville) og hans familie er mildt sagt usikre, og det gjelder også lordens mest betrodde tjener, Mr. Bates (Brendan Coyle), som har blitt fengslet for et drap han etter sigende ikke har begått. Oppi all dramatikken finnes det heldigvis også et lyspunkt for den etter hvert så hardt prøvede familien Crawley. Etter to sesonger med ladde ordvekslinger og lengselsfulle blikk over Lord Granthams spisestuebord, har Lady Mary (Michelle Dockery) og Matthew (Dan Stevens) endelig klart å komme seg til alters. Og det allerede i første episode. Da ble vi altså spart for episode på episode med hektisk bryllupsplanlegging ispedd syrlige kommentarer fra bestemor Violet (Maggie Smith), og livet på Downton kan gå videre. 

Downton Abbey har helt siden premieren på ITV i 2010 vært en av de største og mest påkostede britiske TV-suksessene noensinne. Seriens opphavsmann, Julian Fellowes, har skapt et univers preget av en upåklagelig tidskoloritt, et spennende historisk rammeverk, og ikke minst et rikt persongalleri. Livet på Downton skildres gjennom øynene til både herskap og tjenere, og handlingen spiller mye på interaksjonen mellom disse to. Bak de herskapelige murene lever de to sosiale klassene i en slags gjensidig symbiose hvor begge parter er avhengige av hverandre. Forholdet mellom klassene preges av et slags uuttalt felleskap, og lordens døtre deler gjerne sine hemmeligheter med tjenerene de stoler på. Og på toppen sitter Lord Grantham og vokter både familien og tjenerskapet med en faderlig hånd.

En av seriens kritiske suksessfaktorer er dens sterke persongalleri. Gjennom to sesonger har familien Crawley og tjenerskapet vært igjennom mange prøvelser. Titanics forlis, kvinnekamp, første verdenskrig og spanskesyken, for å nevne noe, og Julian Fellowes har skrevet karakterer vi holder med gjennom både tykt og tynt. Og det er fordi man blir glad i dem. Fellowes behandler samtlige av karakterene sine med stor respekt, og alle vies mer mindre like mye oppmerksomhet. Alle fra den velmenende, men utålmodige kjøkkenassistenten Daisy (Sophie McShera), til lordens vakre og sterke datter, Lady Mary. Husets kokke, Mrs. Patmore (Lesley Nicol), har et fantastisk vidd og humor, mens lordens gamle mor, Violet, er en geysir av velplasserte sarkastiske kommentarer. Og Mr. Bates? Med sin stillferdige fremtoning og sympatiske personlighet overbeviser han oss om at han er uskyldig i drapet på ekskona, selv om han ikke klarer å bevise det. 

I tredje sesong forsterkes persongalleriet med Marha Levinson, Lady Granthams (Elizabeth McGovern) amerikanske mor. Hun spilles av Shirley McLaine, som blir sendt inn i ringen for å måle krefter mot den engelske skuespillerstandens ubestridte grand dame, Maggie Smith. McLaine, som for anledningen ser ut som en pyntet påfugl, er er fargerikt innslag som står som en forfriskende motvekt til the stiff upper lip som preger Crawleyene. Og interaksjonen mellom henne og Smith er utsøkt, særlig når barnebarnets bryllup nærmer seg. Mens Violet representerer de tradisjonsrike og konvensjonelle verdiene, står Martha for det moderne. Hun trår ut av bilen, skrider bort til gifteklare Mary og utbryter "Mary, dear. You tell me all of your wedding plans and I'll see what I can do to improve them". Martha gjør definitivt sitt for å myke opp den engelske stivheten.

Så blir Matthew og Mary godt gift. Men til tross for deres lange og turbulente kjærlighetsforhold forut for bryllupet, så er ikke de det mest interessante paret i Downton Abbey. Andre sesong endte med at den yngste av Crawley-søstrene, Sybil (Jessica Brown Findlay), giftet seg med familiens sjåfør, den irske radikaleren Tom Branson (Allen Leech), noe familien ikke var særlig begeistret for. Nå bor de i Dublin, Sybil er gravid, og Branson har ikke kommet nærmere sin fornemme svigerfamilie i England. Når de besøker Downton Abbey i anledning Mary og Matthews bryllup, avdekkes de åpenbare klasseforskjellene mellom de to grenene av familien, og Branson er ikke villig til å møte Crawleyene på halvveien. Sybil og Branson er Mary og Matthwes rake motsetninger. Mary og Matthew vil følge tradisjonene og arve både titler og herskapshus, mens Sybil og Branson er politisk engasjerte og på mange måter bedre tilpasset tiden de lever i. På 1920-tallet ble den moderne tidsalder for alvor innvidd, og det er nok sistnevnte som er best rustet for tidene som kommer. Likevel, parets politiske engasjement i Sinn Féin er nødt til å gi dem problemer før eller senere. 

Serien består av korte sesonger på kun åtte episoder, likevel strekker hver sesong seg over flere år. Her ligger litt av nøkkelen til seriens suksess. I stedet for å ha en stillferdig progresjon som gjerne kjennetegner engelske kostymedramaer, er Downton Abbey svært handlingsmettet. Hver episode preges av en moderne progresjon med høyt tempo, og ingen scener blir lange og dvelende. Dermed er serien nær blottet for dødtid, og det er kort mellom høydepunktene. Fansen skulle nok gjerne ønsket at sesongene hadde kunnet vare lenger, men Fellowes har et ess i ermet. I år som i fjor kommer nemlig en Downton Abbey julespesial.

Så da er det bare å benke seg foran TV-skjermen de neste fem søndagene, og følge med på Crawley-søstrene som tar steget ut i 1920-årene. Med lavere kjoleliv og kortere frisyrer enn tidligere.Crawley-søstrene, Lady Sybil (Jessica Brown Findlay), Lady Edith (Laura Carmichael), og Lady Mary (Michelle Dockery).

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

indiehjerte

indiehjerte

29, Oslo

Ida Brenden Engholt (f. 1983). Litteraturviter, språknerd og musikkentusiast med sans for det meste innen indiesjangeren. Samler på fine tekopper, band t-skjorter og rare ord. Også er det mer Elizabeth Bennett i meg enn Anna Karenina. Heldigvis.

Kategorier

Arkiv

hits